FAQ

Hvad er Det Danske Ølakademi?
Det Danske Ølakademi er paraply for aktiviteter, der giver ølforbrugere større viden og flere gode oplevelser med øl.

Hvad laver Det Danske Ølakademi?
Det Danske Ølakademi driver et webmagasin om øl med nyheder og både grundlæggende og ny viden om øl. Ølakademiet gennemfører kursusaktiviteter sammen med Brygmesterkorpset og har udgivet Det Danske Ølsprog, der er blevet til i samarbejde mellem ølnydere, forbrugere og professionelle.

Hvem henvender Det Danske Ølakademi sig til?
Akademiet henvender sig til forbrugere og ølnydere. Akademiet arbejder på at udvikle kurser og materialer til kokke, tjenere og andre ølambassadører.

Hvor findes Det Danske Ølakademi?
Det Danske Ølakademi opleves her på hjemmesiden, og ved foredrag og kurser på blandt andet danske bryggerier og bryghuse. Det Danske Ølakademi har adresse i Faxehus på Gamle Carlsberg Vej 16, Valby. Også Den Skandinaviske Bryggerhøjskole og Bryggeriforeningen har til huse her.

Er Det Danske Ølakademi det eneste ølakademi?
Det Danske Ølakademi er Europas andet ølakademi. Britiske The Beer Academy tilbyder kurser til kokke, tjenere og ansatte i bryggeriindustrien.

Hvem står bag Det Danske Ølakademi?
Det Danske Ølakademi er stiftet af Den Skandinaviske Bryggerhøjskole og Bryggeriforeningen, der repræsenterer næsten 40 små og store danske bryggerier.

Hvad er ølsproget?
Det Danske Ølsprog er mere end 110 ord, der beskriver øls udseende, aroma og den mundoplevelse, øllet giver. Ordene er samlet i den sammenfoldede ”ordbog”, der findes bagest i bogen Det Danske Ølsprog.
Bogen introducerer ølnydere til, hvordan ølsproget benyttes og giver grundlæggende viden om øl, dets typer, udseende, dufte og smage, samt hvordan man får større oplevelser ud af sin øl.

Hvordan benytter man ølsproget?
Ølsproget tilbyder ord og en enkel fremgangsmåde til at beskrive og tale om en øls farve, duft og smag. Grundprincippet er, at godt øl skal drikkes med øjnene og smages med næse og mund. Øllet skænkes, ses, slynges, snuses, smages og beskrives.

Hvorfor har vi et ølsprog?
Den danske ølverden er blevet større op gennem de seneste par årtier. I perioden omkring 2006 opstod to nye bryggerier hver måned. Næsten hver dag lanceres en ny øl. Ale, bock og lagerøl er blevet gængse i danskernes glas. For det danske ølunivers er udviklingen et big bang, der skaber øl i nye farver, typer og smagsretninger. Det kræver flere og nye ord.

Hvem henvender ølsproget sig til?
Ølsproget er skabt til alle ølnydere, forbrugere og ølprofessionelle, der vil have større øloplevelser. Det Danske Ølsprog tilbyder f.eks. bryggerier, ølanmeldere og forbrugere et fælles sprog til beskrivelse af øl.

Findes der andre ølsprog?
I forvejen findes et off-flavor ølsprog, som anvendes i bryggeriernes kvalitetskontrol og derfor beskriver ølfejl som smag af f.eks. kat eller smørsyre. Det Danske Ølsprog er et on-flavor sprog, som beskriver de positive smagsattributter knyttet til øl.

Hvem står bag ølsproget?
Ølsproget er blevet til i samarbejde mellem ølnydere, forbrugere og professionelle og udviklet til brug for hele den danske ølverden. Blandt deltagerne er Institut for Fødevareforskning på Den Kgl. Veterinær og Landbohøjskole, Danske Ølentusiaster, Danbrew, brygmestrenes Jens Eiken og Anders Kissmeyer, ølskribent Rolf Nielsen, GlocalBeer, Bryggeriforeningen og Det Danske Ølakademi.