Sådan beskriver jeg mundoplevelsen

Tag endnu en slurk af øllet, så alle smagsløgene påvirkes. Smagsløgene kan opfatte fire grundsmage i øl – sødt, syrligt, bittert og i sjældne tilfælde salt.

I øl vurderes særligt balancen mellem sødme, bitterhed og syrlighed. Spiller de sammen, og klæder de hinanden? Er øllet lidt sødt eller bittert, eller er sødme og bitterhed middel eller kraftig? Opleves sødmen og bitterheden med det samme, eller findes de særligt i eftersmagen? Er eftersmagen lang eller kort?

En øls bitterhed afhænger ikke kun af mængden af bitterhumle, der anvendes i brygningen, men påvirkes også af øllets sødme, da en sød øl ofte kan bære mere bitterhed for at være i balance. Løfter du tungen og ladet øllet glide ud langs siderne, mærker du øllets livlighed i form af prikken fra den frigivne kulsyre.

I munden oplever du også øllets fylde, og om det føles kølende eller varmende. Det er alkoholen i øllet, der bidrager med fylde og varme. Øl kan også føles udtørrende, snerpende eller metallisk i munden. Endelig kan øl opleves som coatende, hvor det føles som øllet lægger en hinde i munden, efter du har drukket det.

smag50x50
Smag
fornemmelse50x50
Fornemmelse
Sur
Sød
Salt (sjælden)
BitterEftersmag
– kort bitterhed
– lang bitterhed
– kort sødme
– lang sødme
Fylde
BoblendeKølende
Varmende
Snerpende
Udtørrende
Metallisk
Munddækkende
(coatende)