Sådan finder jeg vejen til større øloplevelser

Find nysgerrigheden frem og vælg den øl, du vil smage. God øl drikkes først med øjnene. Hæld øllet op i et glas, så du kan se dets farve, skum og livlighed.

Skænk
Ophældningen afgør skumkronen og dermed øllets udseende. Tip glasset 20-45 grader, når du hælder op, og lad først øllet falde mod bunden i en tynd stråle. Når en passende mængde skum er dannet, hældes op langs siden. Tyskere, tjekker og hollændere foretrækker et højt skum – englændere et strøget skum. En tommelfingerregel er, at skummet skal være et par centimeter. Hæld ikke op til kanten, men giv plads til, at øllets aroma kan samles i glassets top.

Se
Vi spiser og drikker med øjnene. Derfor giver øjnene os den første oplevelse af øllet. Er det strågult, nøddebrunt eller kaffesort? Og hvordan er skumkronen? Hold øllet op imod lyset, og vurder dets farve, klarhed, skum og livlighed. Vi smager med både næse og mund. Forskellige aromaer opfanges både gennem næsen og munden. Derfor skal de begge opleve øllet.

Slyng
Slyng øllet i glasset, så der frigives aroma, og du får mulighed for at vurdere øllets skum.

Snus
Hold øllet op til næsen og snus med næsen. Dufter det af humle og blomster, krydderier, nødder eller frugt og bær? Og genkender du duften af frugter som æble, blomme eller citron?

Smag
Sæt glasset til munden, og smag øllet. Genfinder du aromaerne fra duften, eller finder du nu aromaer af korn, malt og nødder eller andre frugter og bær? Opvarmningen og kulsyrefrigivelsen i munden giver os endnu en oplevelse af aromaerne, idet lugtesansen også opfatter aromaer via næsehulen ad bagvejen op gennem svælget. Med tungen smages øllets syrlighed, sødme og bitterhed. Øllets bitterhed er afgørende for oplevelsen af en øl. Sødme smages forrest på tungen, bitterhed bagest. I en ølsmagning skal øl derfor altid drikkes og ikke spyttes ud.

Skål
Det er med øl som med kærlighed. Den er altid bedst, når du oplever den med andre. Øl er en social drik og derfor altid bedst i godt selskab og rare omgivelser.