Servering

servering_140x150Den gode øloplevelse starter med serveringen. For at servere en velskænket øl skal der fokuseres på tre ting:

  • Øllets temperatur
  • Glas
  • Ophældning

Øllets temperatur
Øllets temperatur har stor betydning for oplevelsen af at drikke en øl. Generelt siger man, at serveringstemperaturen ikke må være under 8 grader, hvis man vil kunne opfange alle de smagsnuancer, en øl har at byde på. Men hvor kold en øl nøjagtigt skal være, er op til den enkeltes smagsløg.

Mange serverer derfor øllet alt for koldt, og det er et problem. For jo koldere en øl er, desto mindre kulsyre frigiver den, og øllets aroma kommer bedst til sin ret, hvis øllet får lov til at frigive nok kulsyre. En for kold øl vil derfor miste noget af sin aroma. En for kold øl kan også bedøve smagsløgene, så øllets smagsnuancer ikke kommer til deres ret.

Valg af glas
Når øl hældes i glas, frigøres dets aroma på grund af kulsyren. Valg af glas har stor betydning for oplevelsen af øllets aroma. Aromaen indfanges bedst, hvis øllet serveres i et glas, der snævres ind foroven. Det kan f.eks. være et cervoiseglas, et tulipanformet glas eller et cognacglas.

Det er meget vigtigt, at glassene er helt rene. Hælder man øl op i et glas, hvor der f.eks. sidder fedt- eller sæberester, vil det påvirke øllet. Det vil have svært ved at skumme, og øllet vil hurtigere blive fladt.

Ophældning
Når du skænker en øl, er det vigtigt, at der dannes skum på øllet. Bedøm om glasset skal tippes, eller om der skal hældes hurtigt og kraftigt, for at der dannes tilpas skum. Skum er et tegn på, at der ved ophældning er frigjort en del kulsyre. Det er også godt for maven, for den kan ikke tåle så meget kulsyre.

Fire gyldne regler til en bedre øloplevelse

  • Sørg altid for, at glasset er helt rent, for at undgå for hurtig kulsyrefrigivelse – for skummets skyld!
  • Vælg et glas, der snævrer ind foroven (med mindre det er en meget aromatisk øl) og hæld ikke øl helt op til kanten – for aromaens skyld!
  • Skænk, så kulsyren frigives og der dannes ca. 2.5 centimeters skum – for aromaens skyld!
  • Sørg for at øllet har den rette temperatur – for nydelsens skyld!