Belgiske munke i Danmark

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFader Karels (tv) og Abbed Eric fra klosteret Grimbergen i Belgien er rejst til Danmark for at præsentere Grimbergen Blonde (gyldenblond ale) og Grimbergen Double (kobbergylden ale).

Blonde og Double er to nye fadøl fra Grimbergen, som i år kan købes på over 100 forskellige cafeer, barer og restauranter i Danmark. Senere ventes Grimbergen også at kunne købes på flaske i dagligvarehandlen.

Ved lanceringen af de to nye øl på det danske marked havde klosteret i Belgien sendt Fader Karel og Abbed Eric til Bryggernes Plads hos Carlsberg, så de selv kunne berette om såvel klosterets som øllets historie.

Klosterets varetegn er Fugl Føniks med henvisning til en lang og grum historie siden de første historiske spor i 1128. Og gennem århundrederne er klosteret flere gange blevet brændt eller ødelagt, men hver eneste gang er det blevet genopbygget af Norbertiner munkeordenen.

– Vores motto er ”brændt men aldrig ødelagt”, siger klosterets overhoved, Abbed Eric under den danske præsentationen af klosterets øl i en tidligere askekælder ved en af de gamle skorstene hos Carlsberg.

Abbed Eric fremhæver stor tilfredshed over samarbejdet med Carlsberg. Det betyder nemlig, at Grimbergen i år bliver lanceret i 10 nye lande:

– Vi har desuden et værdifællesskab med Carlsberg omkring uddannelse, forskning og støtte til kulturelle formål.

Grimbergen og Carlsberg har samarbejdet siden 2009 som en udløber af konkurrenten Heineken og Carlsbergs overtagelse af det skotske bryggeri Scottish & Newcastle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERACarlsbergs Brand Manager, Belinda Thune, siger, at Grimbergen med en næsten 1000 år lang historie for at brygge øl til klosterets beboere og gæster også i moderne dansk tid har noget at byde på:

– Flere og flere spørger efter specialøl, når de går i byen. Man vil gerne smage på noget øl, som man ikke lige kan købe alle steder.

At vi i dag kan smage på fx den råhvide skumkrone i Grimbergen – trods historiens ødelæggende anslag mod det belgiske kloster – skyldes omhyggelige optegninger af råvareforbruget gennem tiden.

– Selv om de oprindelige opskrifter er gået tabt, så har vi kunnet rekonstruere klosterets forskellige øltyper ved at lave beregninger på forbruget af råvarer, siger fader Karel.


Læs flere artikler