Carlsbergs særlige ’gær-kultur’

Åbenhed om gær og gratis udlevering af gær er ikke kun en ’gær-kultur’, som hører til hos de mindre bryggerier og isolerede projekter som projekt ’vandregær’ under Ny Nordisk Øl. Mange af de store bryggerier værner dog om deres gær som en forretningshemmelighed.

Men Carlsberg er undtagelsen.

Carlsberg, eller rettere grundlæggeren af Carlsberg, J.C. Jacobsen, gik ind for åbenhed om sit gær og på Carlsberg var det frem til 1988 muligt for private at få gær gratis. Udleveringen af gær til private fandt sted fra portnertårnet ved Ny Carlsbergs hovedbygning i to timer en gang om ugen. Gæren blev brugt til bl.a. brugt til helsekost, hundefoder og ølbrygning.

Andre bryggerier, store såvel som små, kunne og kan frit købe Carlsbergs verdensberømte gær Saccaromyces carlsbergensis, som var verdens første gendyrkede gær til brug for brygning af øl.

Gæren blev isoleret i 1883 af Emil Christian Hansen, som var chef for Carlsberg Laboratoriets fysiologiske afdeling.

Saccharomyces carlsbergensis anvendes til fremstilling af pilsnere på mange bryggerier verden over.


Læs flere artikler