Copenhagen Beer & Whisky Festival: Sansefest og smagsuniversitet

Efter tre dage med smil, kram, snak, tørstige ganer og nysgerrige tunger sagde Forum Copenhagen lørdag den 16. september farvel og tak for i år.

Af Michael Thorsen

Lørdag aften kort før klokken 22 er enkelte deltagere rødmossede og opstemte.

– Føler mig hensat til en lykkelig planet, fniser en kvinde i 30 års alderen og peger opad på en serie lysstofrør i zigzag-formation under Forum Copenhagens sorte loft.

– De ligner jo stjerneskud, forklarer hun veninderne og skåler.

Få øjeblikke senere slukker videokanonen, og der bliver mørkt på scenens bagtæppe. Festen er forbi, men de fleste virker enige, da de vandrer mod udgangen:

Copenhagen Beer & Whisky Festival 2017 havde klasse. Ikke blot fordi festivalen bød mylderet af septembers regntrætte besøgende på en unik lejlighed til at opleve intimitet, hygge og fællesskab. Men også fordi de 54 udstillere i løbet af festivalens tre dage åbenbarede en sjælden sansefest med finere madretter, kombineret med det ypperste inden for specialøl, whisky, gin, rom og mjød.

Festivalscenen blændede op for foredrag af både nationale og internationale eksperter – og gennem gratis smagsprøver viste, hvordan mad, spiritus og specialøl i en syntese kan skabe samlet nydelse for tørstige ganer og nysgerrige tunger.

Klogere på nydelse

– Vi var her også på sidste års festival, bemærker svenske Jimmy Malmqvist og kigger lidt usikkert på sin kone.

– Ja, vi synes faktisk, her er hyggeligere end på de store svenske festivaler, fortæller han og hvisker, at han er en ”jätte” stor ølelsker.

– Så jeg ønskede mig i julegave at komme tilbage i år.

Han flækker i et grin, mens han og konen forsvinder videre ind i julegaven.

Christian Künitzer Bloch er blevet inviteret til Beer & Whisky Festival af sin kammesjuk. Mest for at smage på ”high-end whisky”, siger han.

– Jeg kan lide øl, men ved ikke så meget om whisky. Og man skal jo lære hele livet.

– Så, ja… jeg er på udkig blandt de rigtigt dyre specialwhiskyer.

– Vi har så på vej over til whiskyparadiset smagt et par bryg fra Ugly Duck og må indrømme, at den her festival er et veritabelt smagsuniversitet for alle os, der går efter at blive klogere på nydelse.

Festivalens dronning

Men nu væk fra virvar, mylder og gavmilde kammesjukker – og tilbage til festivalens første eftermiddag, hvor alt er i sin vorden.

Torsdag ved 16.30-tiden står hun pludselig der – helt alene og tavs – midt blandt endnu halvtomme stande og vækker opmærksomhed. Denne lidt ældre kvinde er tilsyneladende mødt tidligt frem for at holde sin egen fest. Eller måske venter hun blot på, at resten af hendes selskab skal ankomme.

Klædt i en næsten selvlysende blå overfrakke og med de hvide krøller prydet af en baret af lilla/lyse ranker og halsen pimpet op med en velvoksen gylden kæde, har hun placeret sig myndig og inspicerende foran Fur Bryghus-standen. Med en sort skindtaske slængt over venstre skulder og opmærksomheden dybt koncentreret i brochuren om dagens udbud af specialøl fra Limfjordsøen, er hun formentlig dagens første kunde.

Hun ænser ikke rummet omkring sig; det sorte loft, de mange spotlights eller standholderne, der passerer forbi.

Intet andet end det kommende valg mellem smagsindtryk vækker hendes interesse. Og nogle minutter senere er hun blot rykket en lille meter frem mod disken og står nu med det fyldte smageglas mellem tommel, pege og langfinger – mørkt øl og brunligt skum. Hun lægger hovedet tilbage, drikker og får øjeblikkeligt et vurderende udtryk i øjnene.

Denne festivalens dronning har tydeligvis sans for at praktisere indbegrebet af Copenhagen Beer & Whisky Festival 2017. Hun synes fast besluttet på – med eller uden selskab – at udleve nydelsen.  Sekundet efter er hun borte.


Læs flere artikler