Dansk juleøl – tradition og fornyelse

Valgfrihed er livskvalitet, lyder et gammelt tysk motto.

At dømme efter udbuddet af forskellige juleøl fra de mange danske bryggerier, kan danskerne se frem til meget livskvalitet i juledagene.

Bock er den mest populære juleøl hos danskerne, men selv inden for bock-øl er der stor variation. Tuborgs Julebryg, “snebajeren”, er den mest kendte. En række øl fra andre bryggerier følger i successporet for “snebajeren”, fx Albanis Blålys og X-Mas fra Royal Unibrew.

Andre bock øl står parat til at tilfredsstille danske ganer, som foretrækker en mindre sød øl med en anden maltprofil og mere volumen i alkohol.

Gode eksempler er Julebuk fra Skovlyst, Juleøl fra Herslev Bryghus, Jule Bocken fra Viborg Bryghus og Hornbeer’s Julegris(k). Skal der økologi oveni oplevelsen, kan man ty til Thy og Thisted Bryghus’ Julefred.

Julen byder også på Ales i alle afskygninger, fx Jule Ale fra Bryghuset Braunstein i Køge, Christmas Ale fra Ørbæk Bryggeri og Willemoes Jule Ale fra Bryggeriet Vestfyen.

De julede øl skal også nævnes, altså øl krydret med fx nelliker, stjerneanis, kardemomme, appelsin og vanille. Julemumme fra Kongens Bryghus og Julebryg fra Ørbæk griber oven i købet langt tilbage i den danske ølhistorie for at sammensætte den perfekte juleøl. Golden Naked Christmas Ale fra Husbryggeriet Jacobsen og Herslevs Stjernebryg hører også til kategorien julede øl.

Gamle og nye klassikere
Det gode ved danske juleøl er ikke blot variationen og valgfriheden – og livskvaliteten! – men også traditionen.

Traditionen med juleøl fra de store bryggerier er efterhånden gammel, men håndværksbryggerne har også set julelyset og er gode til at fastholde en tradition med julebryg, som forbrugerne kan regne med hvert år – selv om de mindre bryggerier samtidig ikke kan lade være med eksperimentere og sende den ene interessante juleøl på markedet efter den anden.

Nyklassikerne fra håndværksbryggerierne stammer bl.a. fra Nørrebro Bryghus med deres Julebryg, Amager Bryghus’ Julebryg, førnævnte Stjernebryg fra Herslev, Rød Jul fra Bryghuset Svaneke, Jule Hvede fra Indslev Bryggeri og Julekræs fra Stevns Bryghus.

Forskellige øl til julefrokosten
Endnu en måde at forbedre livskvaliteten yderligere med de mange forskellige kvalitetsøl på julehylderne, er at parre dem med julemaden.

Det er muligt at klare sig igennem en julefrokost ledsaget af en god bock, en pilsner eller en brown ale, men hvorfor ikke investere i forskellige øl, for de mange forskellige, gode retter på julebordet kalder på forskellige, gode øl.

En rullepølse og sylten passer fx sammen med en potent mørk bock. Sild trives godt med en crispy, citrusagtig pale ale. Gammelosten bliver glad med en barley wine og risalamanden passer til mørke klosterøl eller barley wine’n, hvis der er noget tilovers fra osten.


Læs flere artikler