Dobbelt op på Braunstein

OLYMPUS DIGITAL CAMERASøndre havn i Køge er under forandring, og fra 2019 flytter den sidste rest af industri efter planen ud til et nyt havneområde nord for byen. Det sker for at give plads til boliger og handel tæt på bymidten som en del af Køge Kyst-projektet.

Bryggeriet Braunstein bliver liggende et stenkast fra kajkanten som et trækplaster og vartegn for fremtidens havnemiljø. Brødrene Michael og Claus Braunstein Poulsen har taget hul på fremtiden ved at indrette en lagerhal ved siden af bryggeriet til at kunne rumme mindst 500 besøgende.

Der er nemlig rift om billetterne til bryggeriets månedlige smagsarrangementer. Derfor glæder brødrene sig til at kunne åbne dørene for endnu flere. Ikke mindst i år, hvor bryggeriet fejrer 10 års jubilæum med en stribe arrangementer.

– Tidligere måtte vi ty til et telt på havnen. Men nu hvor vi har fået fast tag over hovedet, kan vi gennemføre vores åbent hus arrangementer uden skelen til vejrguderne, siger 46-årige Claus Braunstein Poulsen.

Sammen med den tyske brygmester Oliver Ratzel vil de fortsat fokusere på produktion af økologiske øl, destilleriet og ikke mindst porteføljen af single malt whisky, fortæller den fire år ældre storebror, Michael Braunstein Poulsen Michael.

Her i jubilæumsåret sender Braunstein sin 8 års single malt på markedet – to år efter, at man høstede international anerkendelse for en 6 års single cask.

Snaps førte til øl og whisky

Det var salg af den familieejede VVS grossist virksomhed Emil Holst A/S i 2000, som gjorde det muligt for brødrene at realisere drømmen om en forretning, hvor de kunne møde slutbrugeren af deres eget produkt.

Et destillat af farfarens interesse for kryddersnapse og brødrenes møde med amerikanske mikrobryggere fik dem til i første omgang at investere i et brugt Kaspar Schultz bryganlæg fra Baltimore og senere et nyt såkaldt kolonnedestilleri.

– Vi kunne relativt hurtigt komme i gang med at brygge øl og få skabt noget omsætning til at forrente investeringen. Desuden valgte vi fra starten udelukkende at satse økologisk for at få en unik position på markedet. Det var med til at bane vej til Coops godt 1.000 butikker, fortæller Claus og tilføjer:

– Som mikrobryggeri har vi 70 procent af de faciliteter, der behøves til et mikrodestilleri. Alkohol kommer fra samme grundstamme af malt, vand og gær. Og man kommer fra øl til spiritus ved at fjerne vandet. Til gengæld skal man have tålmodig kapital, når det gælder whisky, som skal fadlagre 3, 5, 10 eller flere år.

 

Den erklærede mission med Braunsteins destilleri var at relancere den danske snaps og udfordre De Danske Spritfabrikkers langstrakte monopol som leverandør til de danske frokostborde. Og det skulle gøres med rødder i farfarens gamle opskrifter.

I 2007 bevægede de sig også ind på destilleriområdet med en whiskydebut, der hed Edition No. 1.

Braunstein står nu bag et halvt hundrede varianter af whisky, snaps, gin og vodka og fremstiller flere produkter for Mikkeller, der har succes med at til bl.a. USA og Kina.

Brødrene begyndte med beskedne 1.000 liter spiritus om året og er nu oppe på en produktion på mere end 60.000 liter årligt. Desuden har de indviet et lager på Vallø Slot til de efterhånden betydelige mængder af fadlagret whisky.

Hjerne og hjerte

Claus og Michael bebuder et jubilæumsår med masser af smagninger og aktiviteter, som samtidig vil kunne give dem inspiration til fremtidens kombination af bryggeri, destilleri og oplevelse.

– Vi driver forretning med hjerne og hjerte. Derfor bliver vores virksomhed heller ikke meget større end den er nu med otte medarbejdere, siger Claus.

Han kunne heller ikke forestille sig at drive virksomheden uden sin bror. Og vice versa. Det handler om gensidig respekt og bevidstheden om, at de ikke hver især gemmer på skjulte dagsordener.

– Hver eneste dag skal være en fest – for os og for vores medarbejdere. Og den glæde, som vi har ved vores produkter og forretning glæder, ser vi frem til at dele med kunderne i jubilæumsåret, siger Michael.

Charles Maclean kommer til Braunstein

Braunstein får den 10. oktober besøg af verdens mest citerede whiskyforfatter og whiskyekspert Charles MacLean. Han har forsket og skrevet om whisky siden 1981, og han er nok klodens mest berømte kommunikator inden for whisky. Det sker i forbindelse med bryggeriet whisky-festival, som også bliver et af højdepunkterne i jubilæumsåret.


Læs flere artikler