Frisk øl i Sønderborg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Restauratør Allan, Jylov, Brøggeriet

– Vores eget øl flyttes direkte fra gæringstankene over i serveringstankene. Det er den kortest mulige vej mellem brygning og forbruger. Og det giver øllet en helt særlig frisk karakter, som kan smages.

Det fortæller restauratør Allan Jylov, som overtog Brøggeriet i Sønderborg i 2009 – to år efter, at det var blevet etableret.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Han danner par med Eva Kjer Hansen, som i den nye Venstre-regering er blevet miljø- og fødevareminister.

– Vi producerer ikke så meget. Til gengæld har vi hele tiden mulighed for at forny os. Vi har en tæt kontakt til vores gæster, og bruger feedback fra dem til hele tiden at justere vores produktion. Det levner også mulighed for at eksperimentere med ingredienser og øltyper, siger Allan Jylov.

Allan Jylov vidste oprindeligt intet om ølbrygning. Og som en af sine første opgaver søgte han efter en tysk brygger. Valget faldt på Torsten Hansen, som er bosiddende i Flensborg og tilhører det danske mindretal. Derfor taler han også dansk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Brygger Torsten Hansen

Den 45-årige Torsten Hansen er uddannet som brygger og malter på Dinckelacker bryggeriet i Stuttgart. Gennem årene har han været på bl.a. Bryggeriet Maisels, der er kendt for sin Weissbier.

Hvert år på Bryggeriernes Dag den 2. lørdag i juli kan alle interesserede få sig en snak bryggeren om ølbrygningens ædle kunst på et ægte Kaspar Schulz-bryganlæg.

– Men bryggeri og restaurant hænger jo sammen, og ofte slår jeg lige en smut om bag baren for at ordne nogle papirarbejde. Og så hænder det, at jeg får en snak med gæsterne om øltyper, hvordan alkoholen opstår, hvor stort anlægget er, og hvordan øllet kommer fra gæringstanke til fadølshaner, siger Torsten Hansen.

Selv fremhæver han altid vigtigheden af hygiejne og rengøring, da øllet på Brøggeriet i Sønderborg ikke er pasteuriseret.

– Vi brygger øllet efter den tyske bryglov fra 1516 som kun tillader 4 ingredienser i vort eget øl. Malt, humle, gær og vand. Vores øl er derfor brygget på den mest naturlige og oprindelige måde der kendes. Alle vore øl er også ufiltrerede, da det er den bedste må at bevare alle smagsnuancer i vores eget øl, forklarer Torsten Hansen.

Siden Torsten Hansen blev ansat på Brøggeriet for godt fem år siden er derfor blev solgt pilsner, dunkel og hvede til lokale og tilrejsende, som nyder det tysk-inspirerede friske øl. På den fjerde hane veksles mellem andre øltyper.

– Vi har i samarbejde med Sønderborg Slot udvalgt historiske personligheder og begivenheder som navne til vores håndbryggede øl. Vi mener, at vores historie er særegen for området, og derfor fortjener den at få opmærksomhed, fortæller Allan Jylov.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 


Læs flere artikler