Julen er en fest for smagen

De danske bryggerier gør sig altid særligt umage til jul med hensyn til kvalitet og innovation.

Som altid, og heldigvis for det, er bock-øl som fx Tuborgs nærmest legendariske “Julebryg”, “Ding-Dong” fra Bryggeriet Fuglsang, “Willemoes Julebryg” fra Bryggeriet Vestfyen og “Julebock” fra Husbryggeriet Jacobsen den dominerende øltype på markedet.

Årsagen til succesen er enkel:

Vi har at gøre med en øltype, som er et ideelt match til julemaden med den forholdsvis høje procent alkohol, den bundsolide, let krydrede malttone og bitterhed fra humlen – og ikke at forglemme, så er en bock fremragende at nyde, som den er, i den kolde tid.

Engelske og belgiske ales af den mørke, stærke type er julens næstmest populære øltyper med fx “Munkens Julebryg” fra Grauballe Bryghus, “Julebryg” fra Nørrebro Bryghus og Furs ekstra stærke og forfinede “Christmas Ale.

Men elskere af andre øltyper skal ikke fortvivle i julen, for andre øltyper dukker stadig oftere frem blandt de danske juleøl, typer som india pale ale, hvedeøl, saison og porter.

De særligt julede juleøl må vi ikke glemme, dem med julekrydderier som anis, nelliker, appelsin, kanel, kardemomme og lakrids. Tendensen med at brygge julede juleøl er dog for nedadgående, men der er stadig fine fortolkninger på markedet som fx “Julemumme” fra Kongens Bryghus, “Stjernebryg” fra Herslev, “Nyborg Julebryg” fra Ørbæk Bryggeri og i underspillet grad “Golden Naked Christmas Ale” fra Husbryggeriet Jacobsen.

Råvarer fra lokalområdet

Som noget nyt har et særligt og meget oplagt julekrydderi for første gang fundet vej til brygkedlerne, nemlig gran.

Herslev Bryghus og Svaneke Bryghus har i lighed med flere andre bryggerier kastet deres kærlighed på friske, danske granskud, plukket i områderne nær de to bryggerier.

Herslevs “Granøl” er en india pale ale, mens Svaneke Bryghus’ “Julefyr” er mørk belgisk ale med granskud og endnu et skud jul fra appelsin.

De friske granskud, som typisk stammer fra rødgran, tilfører både bitterhed, syrlighed og en slags harpiksagtige noter til brygget.

Hermed føjer både Herslev Bryghus og Svaneke Bryghus sig ind i ny trend blandt danske bryggerier, for flere og flere danske bryggere bestræber sig på at skabe øl primært med lokale råvarer, sekundært med råvarer fra det danske terroir.

Her er Herslev Bryghus bannerfører med fx deres “Mark Hø Øl”, “Aspargesøl” og nu “Granøl”.

Hvedeøl til silden

Juleøl og julemad er et lige så sikkert et match som gaver under juletræet. De danske juleøl vil med det store udbud og den store variation tilfredsstille alle ganer.

Bock-øl er OLYMPUS DIGITAL CAMERAsom nævnt den gode allround øl til julemaden, især de retter på julefrokostbordet, især retterne baseret på svin.

Anden og gåsen juleaften kræver nok en endnu mere potent og kompleks øl og her kunne Hornbeers “Juleøl”, en mørk belgisk ale med noter af enebær, anis og, ikke mindst, en mørk, saftig karamel.

Ostebordet skal heller ikke lide nød – og da slet ikke overlades til vinen. En skimmelost eller en fed emmenthaler passer perfekt til en “Christmas Ale” fra Fur Bryghus, en mørk belgisk ale på hele 9,4 procent alkohol med godt med både syre, sødme og bitterhed, lige noget for osten.

Og så de frække forslag:

Prøv en india pale ale til kryddersilden, fx “Winter in Bangalore” fra Amager Bryghus. Den hvide sild og den råmarinerede laks ville klæde en hvedøl godt, fx “Jule Hvede” fra Indslev Bryggeri.


Læs flere artikler