Kunsten at ramme den perfekte temperatur på sin sommerøl

sommer2Det er nærmest umuligt at finde en drik, som slår en kold øl i sommervarmen. Prøv alligevel for smagens skyld at justere temperaturen på øllen.

Hvis du fx skruer op for temperaturen på en række forskellige øl, fx en bock, en india pale ale eller en porter, skruer du ofte også op for nye, fine nuancer i aromaerne i øllen.

Temperaturen er måske den enkeltfaktor, som har størst betydning for smagen.

Bliver temperaturen for lav kan den smadre alle de fine aromaer i en øl. En for høj temperatur kan forvrænge indtrykket af øllen og nærmest gøre den udrikkelig.

Enhver øl har en idealtemperatur.

Den perfekte temperatur på en øl er bl.a. afhængig af alkoholstyrken, fylden, bitterheden, sødmen og syren i øllen samt, ikke mindst, den enkelte øldrikkers præferencer.

Den nye Simcoe fra Fur Bryghus vil fx ved otte grader i stedet for køleskabskold fremstå mere klar i aromaerne af pink grape og fyrrenåle. Bitterheden får også et hak opad, og tonerne af karamel bliver endnu mere lækre. En American Pale Ale fra Svaneke Bryghus vil også ændre sig i stil med Simcoe fra Fur, hvis temperaturen er lidt højere endn normalt.

Jacobsens Camomile Dubbel vil først folde sig ud i alle sine smagsnuancer ved omkring 10 grader. Først ved 10 grader eller gerne højere vil man opleve den komplekse kvalitet af de krydrede, florale aromaer i pardansen mellem de bitre og søde smagsnuancer.

Undergærede øl klarer kulde bedst
Generelt kan undergærede øl bedre drikkes direkte fra køleskabet end overgærede øl. En Kellerbier fra Vestfyens Bryggeri, en Carlsberg eller en Tuborg Sommer kan således godt bære at være temmelig kolde.

Hvedeøl som fx Kyst til kyst fra Willemoes (Bryggeriet Vestfyen), “Stuykman Wit” fra Nørrebro Bryghus og “Fynsk Forår” kan selvom de er overgærede også udmærket være kolde, men giv gerne en bayersk inspireret fed hvedeøl som fx “Hvede” fra Herslev Bryghus lidt højere temperatur end witbier’en fra Nørrebro Bryghus eller witbier’en “Summer” fra Hornbeer.

Tommelfingerregel for temperaturen
En temmelig bøjelig tommelfingerregel blandt bryggere er, at en øl skal være to til tre procent over procenten for at have en perfekt temperatur.

“Hvede” fra Fur Bryghus på 5,6 procent skal herefter serveres ved en temperatur på 7,6 eller 8,6 grader, men det er altid vigtigt at prøve sig frem for at finde den rette temperatur.

“‘Summer Fusion” fra Amager Bryghus på kun 3,5 procent er en fremragende tørstslukker, men kan være svær at sætte temperatur på.

Der er tale om en undergæret øl brygget som en overgæret øl (gæret ved høj temperatur), en såkaldt california common eller steam beer, og så er den i forhold til alkoholprocenten rigeligt humlet med de amerikanske klassikere chinook, centennial, amarillo.

Hvis “Summer Fusion” bliver serveret ved for lav en temperatur står aromaerne fra malten stille og humlerne når kun at afgive enstrengede bitterstoffer. Hvis temperaturen derimod er for høj, er der risiko for at bitterstofferne og aromaerne af især citrus og fyrrenåle fra humlerne vil få for stor indflydelse på smagen og gøre øllen til en uharmonisk drik.


Læs flere artikler