Norden ruster sig til ny ølrevolution

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Claus Meyer var en af initiativtagerne til det køkkenmanifest, der senere blev til den succesfulde fortælling om Nyt Nordiske Køkken.

Nu vil bryggerne gøre kokkene kunststykket efter og lave en ”Noma”, der blevet verdenskendt for at forvandle nordiske råvarer til unikke gourmetoplevelser.

– Kan bryggerne overvinde udfordringen med nye smagsgivere, som kan erstatte den udenlandske humle, skabe større fortællingsmæssig sammenhæng mellem bønder, byggen og bryggeriet og med staten som fødselshjælper skabe en verifikation på linje med dem som italienske og franske vinbønder har haft succes med, er der ifølge kokken lagt op til en ny ølrevolution.

– Vi mangler øltyper, som andre har lyst til at kopiere, siger Claus Meyer.

På en 2-dages konference i efteråret 2014 i Korsør med deltagelse af et halvt hundrede bryggere, myndigheder, forskere, uddannelsesinstitutioner, planteforædlere, dyrkere, forbrugere og leverandører stod det klart, at danskere, nordmænd og svenskere er parate til at arbejde sammen for skabe en ny nordisk øl fra jord til bord.

– Formålet med denne konference er at dele viden og opbygge netværk, så vi kan stå på skuldrene af hinanden i vores fælles mål om en ny nordisk øl, sagde brygmester Anders Kissmeyer fra Kissmeyer Beer & Brewing.

Konferencedeltagerne fik moralsk opbakning fra fødevareminister Dan Jørgensen (S), der i en videohilsen erklærede sig som øllets minister og håbede, at Ny Nordisk Øl kunne bidrage til en dansk eksportsucces.

Også oldermanden for Folketingets Øl Laug, Kristian Pihl Lorentzen (V) så store perspektiver i det nordiske øl og peger på, at forudsætningen for forbrugernes respekt for specialøllet er åbenhed om, hvor det er brygget.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Initiativgruppen bag Ny Nordisk Øl er brygmester Anders Kissmeyer (med vandflaske), kommunikationskonsulent Christian Andersen, brygmester Per Kølster og seniorkonsulent Bodil E. Pallesen, AgroTech. Foto: Flemming Effersøe

Her kan du få mere at vide:

Ny nordisk øl på Ølakademiet

Ny nordisk øl på Facebook

 


Læs flere artikler