Nyt medlem af Bryggeriforeningen: Ulovligt øl trækker turister til Thurø

Nordmænd, svenskere og tyskere valfarter til det sydfynske øhav for at smage på ø-bryggeren Erik Nielsens belgiske ale med snus.

Der hviler en tung skygge hen over det grønne landskab, da bussen glider ud af Svendborg. Spændingen i kabinen stiger en kende, da chaufføren passerer den lille stribe blåt hav, som adskiller Fyn fra Thurø – og bussen dermed ankommer til den ø, der ifølge forlydender er hjemsted for aktiviteter grænsende til det lyssky.

S 1 Forsidebillede Erik - Øbryg

Men den slags bekymrer ikke buspassagererne. Snarere tværtimod. Mange af dem har rejst hundredevis af kilometer netop for at deltage i denne ø´s ekstravagante og – med myndighedernes øjne – lettere sundhedsskadelige indvielse af ølglade turisters tunger og ganer.

Ankomst til Thurø Bryghus

Bussen drejer skarpt til venstre ad Bergmannsvej og sætter farten op. Klokken er 10.  Få hundrede meter nede ad vejen har Ø-brygger Erik Nielsen skubbet de dobbelte glasdøre op ind til Thurø Bryghus. Han ruller skiltet med ”Butikken er åben” ud på fortovet netop som bussens døre folder sig ind med en hvæsende lyd.

For nordmændene, svenskerne og tyskerne oppe på plyssæderne venter en usædvanlig smagsoplevelse forude. Rækken af folk, der ivrigt trænger sig ud af bussen vidner om, at rygtet om ”Rough Snuff, 9%” – Erik Nielsens mørke belgiske ale med kandis, rosinsirup, blæretang og snus – er trængt både nordpå til resten af Skandinavien og sydpå til Tyskland.

– Turistbusserne ankommer til en rigtig ”Smagen af Fyn-butik, forklarer Erik Nielsen, mens han viser nogle af varerne på hylderne: Rapsolie og håndlavet lakrids fra Ærø, æblemost fra Langeland, marmelade og urtesalt fra Avernakø – sammen med fynsk chokolade.

Inde i den tidligere købmandsbutik fra 1930 møder turisterne først en rå murstensvæg, beklædt med slidte pallerammer. Sammen med gamle værkstedsreoler benyttes pallerne som udstillingshylder til det omfattende sortiment af øl fra Finland, Spanien, Island, Japan, Italien, Norge og Belgien. Midt i butikken står en disk – også lavet af brugte pallerammer. På toppen rider en antik bordplade, der med sine gamle ringmærker fra ølflasker og kaffekopper, vidner om en lokal sømands- og værtshustradition på Thurø og i Svendborg.

Servering af øl med tobakssnus

-Jeg har skam også min egen øl-sennep, fortæller Ø-bryggeren stolt. Den har jeg lavet sammen med nogen, der hedder ”Det søde liv” – også her fra Sydfyn, siger han og remser videre op.

– Der er lokal akvavit, lokal gin og lokal whisky. Og så selvfølgelig sortimentet af Spiegelau ølglas – otte forskellige glas, som passer til hver sin øltype.

Men det vigtigste trækplaster er naturligvis den berygtede og ulovlige ”Rough Snuff ”.

– Og så længe jeg bare forærer smagsprøverne væk, er det altså ikke forbudt at servere en ale, brygget med tobakssnus, forklarer Erik Nielsen med et grin.

– Men det er ulovligt at sælge den.

Historien om “Rough Snuff” går helt tilbage til 2006, da Erik Nielsen bryggede en mørk stærk belgisk ale som han kaldte “Thurøbund”. Den var opkaldt efter et lavvandet område på øen, hvor det lave vand om sommeren bliver omdannet til noget mørkt og stærkt lugtende.

Så sad han en aften med venner fra Svendborg Bryglaug og nød nogle “Thurøbund”, og efterhånden som aftenen skred frem, kom der flere og flere gode bud på, hvordan man kunne gøre øllen sjovere, stærkere og vildere. “Nu med snus” og “nu med blæretang” var blot nogle af de gode ideer.

Da Erik så i 2009 vandt en lokal påskeøl-smagning og hjembragte en 1. plads med ”Sydfyns bedste håndbryggede påskebryg” og en 3. plads for en anden mørk belgisk bryg, brugte han rosinsirup i den ene øl og blæretang og snus i den anden.  Efter smagningen var der mange, som var svært tilfredse, og som især huskede blæretangen, snusen, og smagen af rosinsirup.

– Derfor kombinerede jeg de to øl…

– Så ”Rough Snuff” er altså en slags videreudvikling af 1. præmie-påskebryggen og den anden vinderøl – men brygget med syv forskellige malte, klostergær, kandis og rosinsirup, der giver fylde og styrke.

– Og tilsat blæretang og tobakssnus, der begge styrker blodomløbet.

”Rough Snuff” blev hurtigt populær – faktisk så populær at den blev kåret som ”Årets Ølnyhed 2010” af Danske Ølentusiaster.

Fødevarestyrelsen forbød ”Rough Snuff”

Glæden varede dog kort. Fødevarestyrelsen forbød nemlig øllen på grund af dens indhold af snus.
Men opmuntret af den megen omtale startede Erik Nielsen i oktober 2011 som kontraktbrygger på Ørbæk Bryggeri. Drømmen om eget bryggeri blev en mulighed få måneder senere, da familien købte købmandsbutikken på Thurø.
I 2014 åbnede bryggeri og butik, og i december 2015 så den første Ø-Bryg dagens lys på Thurø Bryghus.

Erik Nielsen og bryghuset meldte sig for nyligt ind i Bryggeriforeningen, fordi han mener, det er vigtigt at bakke op om den organisation, der taler bryggernes sag.

– Var jeg ikke opmærksom på det før, så er jeg blevet opmærksom på det nu, hvor jeg hver fredag modtager nyhedsmails fra foreningen. Senest om kampen for at holde afgifterne nede.

Sådan siger stifteren af Ø-Bryg, mens han ser frem til, at den næste bus ankommer til Bergmannsvej, fyldt af turister med smag for øl, marmelade, æblemost – og snus.


Læs flere artikler