Øl er altid godt til grillen

Aldrig før har det været lettere at kombinere øl med sommerens mange, lækre retter fra grillen. Til selv de mest kreative, eksotiske retter er der en øl med perfekt match

Øl skal selvfølgelig på havebordet sammen med de lækre retter fra grillen. Dansk sommer med øl og grill bliver næppe mere forførende.

De danBryggeriernes_dag_2015-1lowske bryggerier kan år for år præsentere et stadig større udvalg af øl, øltyper og kreative fortolkninger af øltyper. Det gør det sjovere og mere udfordrende at være øl-sommelier og finde et match mellem øl og mad.

Det øger chancen for, at den gastronomiske oplevelse bliver endnu mere tilfredsstillende.

Den syrlige cideragtige ’Mark Hø’ fra Herslev Bryghus er ikke bare velegnet til fisk, skaldyr og salat; men går også udmærket som aperitif.

Skænk ’Mark Hø’ med de syrlige aromaer af rabarber og unge, lyse bær i et højt glas og dit garden party er allerede godt i gang.

’Hvede’ fra Fur Bryghus eller ’Svane Hvede’ fra Indslev Bryggeri er velegnet til salat med feta og godt med citrus og krydderurter i dressingen. De fleste hvide fisk, fra grill eller tilberedt på anden måde, og skaldyr har det også mere end fint med Furs og Indslevs hvedeøl.

Hornbeers hvedeøl, witbier’en ’Summer’, tilbyder lidt mere syrlighed og sart krydring, og her må fisk, skaldyr og salater gerne være endnu mere fine og enkle i forhold til retterne til de to hvedeøl fra Fur og Indslev.

Til kødet fra grillen, især svin, lam og kylling, marineret med chili, ingefær og andre eksotiske krydderier er ’Sauna IPA’ og ’American Pale Ale’ fra Svaneke Bryghus velegnede. ’Støckel Pale Ale’ fra Bryggeriet Vestfyen er også en et godt match til de ofte frugtagtige og intense aromaer fra Østens krydderier på det lyse kød.

Klassiske folkelige retter til grillen som fx pølser, svinekoteletter og oksebøffer uden anden krydring end salt og peber er som skabt til pilsnere og wienerøl (classic) med deres runde, ukomplicerede maltsødme og en strejf humle til at rense smagsløgene. ’Kellerpils’ fra Willemoes er også et godt bud til en allround-øl til sommerens gastronomi fra grillen.

Hvis pølserne, koteletterne og bøfferne er mere intense i smagen vil en parring med ’Dark Lager’ fra Husbryggeriet Jacobsen være en godt valg.

Der er efterhånden flere og flere interessante lyse, lette, friske frugtøl og øl med lav alkohol til sommerbordet, havebænken og picnic-kurven.

Udover at øllene er friske, slukker tørsten og Bryggeriernes_dag_2015-29lowsmager godt, har de også den behagelige fordel, at den lave procen t alkohol gør det muligt at nyde de mange, gode øl uden at blive nævneværdigt påvirket af alkoholen.

Gode eksempler på de friske frugtøl og lavalkoholiske øl er ’Sommer’ fra Tuborg med limonade, ’Citron & Hyldeblomst” fra Bryggeriet Skovlyst, ’Alkoholfri’ fra GourmetBryggeriet og ’Greenlight’ fra Svaneke Bryghus.

Frugtøllene er nok først og fremmest til ren nydelse, og det er vel heller ikke det værste, men ’Alkoholfri’ fra GourmetBryggeriet og ’Greenlight’ kan sagtens indgå i en gastronomisk parring. ’Alkoholfri’ til de klassiske folkelige grillretter og ’Greenlight’ til salaterne, fisken og det lyse kød med eksotisk krydring.

Fotos: Louise Houmøller Olesen

Tekst: Christian Andersen


Læs flere artikler