Øl er både kvalitet og sundhed

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gitte Gross er per 1. juni i år ansat som ny rektor for Den Skandinaviske Bryggerhøjskole, som er ejet af Bryggeriforeningerne i Danmark, Sverige, Norge og Finland.

– De fleste har nok svært ved at koble øl og sundhed sammen, men hvad mange ikke ved, er, at der rent faktisk er god dokumentation for lige så positive egenskaber ved øl som for vin. Hertil kommer, at der for tiden er meget fokus i ølbranchen på at producere øl med en lavere alkoholstyrke.

Det siger den nye rektor for Den Skandinaviske Bryggerhøjskole, Gitte Gross, til FødevareWatch.

Gitte Gross har en fortid som chef på DTU Fødevareinstituts Afdeling for Ernæring. Og derfor falder det hende naturligt at inddrage et sundhedsmæssigt aspekt i den nye stilling, som hun tiltrådte 1. juni.

Den Skandinaviske Bryggerhøjskole har gennem 90 år uddannet brygmestre til især de nordiske lande. Men i takt med Carlsbergs globalisering har skolen i stigende grad også uddannet medarbejdere i Asien, Rusland og Østeuropa.

Gennem de seneste 10 år har skolen også uddannet over 100 diplombryggere til gavn for ølrevolutionen og de mange nye mikrobryggerier i Danmark, Sverige, Norge og Finland.

Hun fremhæver, at de mange nye typer øl giver flere muligheder i forhold til at kombinere dem med fødevarer: – Det er endnu et område, der er i fremgang, og vi ser rigtig mange bryghuse, der er begyndt at servere mad til deres øl. Men jeg synes stadig, der er behov for ny viden i forhold til at forstå, hvilke komponenter i henholdsvis øl og mad, der har betydning for et vellykket match, så vi kan få øllet langt højere op i det gastronomiske felt.

Men Gitte Gross ser også gerne, at Bryggerhøjskolen udvider sit fokus til mere generelt at udbyde kurser om drikkevarer og ingredienser:

– Bryggerhøjskolen har handlet mest om øl og kun lidt om andre drikke som cider og læskedrikke. Men der foregår rigtig meget på området, både inden for kombinationen af øl og frugtsaft og produktion nye typer cider og læskedrikke, hvor mange af varianterne er vellykkede.

Til at blive endnu stærkere på området forestiller hun sig, at bryggerhøjskolen indgår samarbejde med Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet og laver forskningsprojekter om samspillet mellem øl og fødevarer. De to institutioner har i forvejen en fælles kandidatuddannelse i Food Science and Technology med specialisering i Brew Science and Technology.

Fakta om den Skandinaviske Bryggerhøjskole

  • Grundlagt i 1925
  • Ejet af de fire nordiske bryggeriforeninger
  • Uddanner brygmestre (Diploma Master Brewers)
  • International skole: Har uddannet 685 brygmestre fra Skandinavien, Canada, Kina, Ungarn, Malawi, Malaysia, Mexico, Nepal, Kasakhstan, Rusland, Sydkorea, Thailand, UK, Spanien, Italien, Israel og Vietnam, m.m
  • Brygmesteruddannelsen er en overbygning til en bachelor eller kandidatuddannelse indenfor naturvidenskab
  • I 2010 indledte skolen et samarbejde med Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet (KU Science) om en fælles kandidatuddannelse i Food Science and Technology med specialisering i Brewing Science and Technology
  • Skolen har undervisere fra KU samt 40 eksterne undervisere fra bryggerier og relaterede virksomheder fra hele Europa
  • Efter 9 måneders praktik opnår de studerende ret til Bryggerhøjskolens ”Brygmester” titel

 

 


Læs flere artikler