ØL PÅ GRILLEN…

Grillsæsonen er allerede godt i gang, og du kan både mørne kødet og give det ekstra smagsnuancer med en marinade af godt dansk øl. I køkkenet hos Nørrebro Bryghus bruger køkkenchef Andreas Berg gerne de gyldne dråber til at give middagen et ekstra pift. Men det er ikke helt ligegyldigt, hvilken øl du sætter til dit favoritkød.

“Ale passer godt som marinade til det tunge og mørke oksekød. Det giver en god malt- og humlesmag, og så mørner det kødet, så det bliver lidt løsere i det. Der skal selvfølgelig godt med krydderier til – for eksempel sennep og brun farin, og det skal marinere i et døgns tid”, anbefaler Andreas Berg.

Weisbier til fuglen
Kylling og andre lyse fugle skal have en øl, hvor smagen er lidt lettere. For eksempel en weisbier blandet med krydderurter fra haven eller naturen, mener han. And eller gås er mere mørkt i kødet, og tager godt imod en lynmarinering på fire-fem timer i stout. Hvis fuglene får mere, tager de for meget smag af humle og malt og bliver bitre.

Fisk er han forsigtig med at marinere, da kødet let bliver for løst i det af marinaden. Mørbrad er for magert til grill, synes han, hvorimod ølmarinerede svinekoteletter er en af køkkenchefens klare favoritter.

“Køb nogle rigtig flotte svinekoteletter og lad dem trække i en brown ale i et halvt døgns tid godt blandet op med sennep, krydderurter og laurbærblade. De bliver lidt løsere i kødet og smager fantastisk”, siger Andreas Berg og går med til at løfte sløret for sin yndlingopskrift:

Køkkenchefens favorit

Marinade til fire pæne svinekoteletter:

4 dl brown ale

4 spiseskeer dijonsennep

1 1/2 spiseske brun farin

4-5 fed hvidløg – groft skåret

Frisk timian, lidt laurbærblade og lidt enebær

Giv alle krydderurterne en god omgang i morteren, hvis du har sådan en, og rør blandingen op med øllet. Tør koteletterne godt af med køkkenrulle, gnid krydderiblandingen godt ind i kødet og lad det trække i ti timer. Husk at give kødet en ordentlig olie, inden det kommer på grillen, da det ellers sætter den sig på grillen med det samme.

Server med nye danske eller svenske kartofler masser af dild, citron, skalotteløg og smøg. Drik øl til maden – gerne en, der minder om øllet i marinaden, men med en lille forskel, så smagen ikke bliver ligegyldig, men giver retten kant. Det kan for eksempel være en maltet red amber ale på amarello-humle med en frugtagtig og aromatisk duft.


Læs flere artikler