Ost og øl – et velsmagende par

Pilsner til havarti, hvedeøl til gedeost og dobbelt bock til danablu. Der er mange gode råd at hente hos smagseksperterne, som 19. januar mødtes for at fastsætte gode retningslinjer for kombinationen af øl og ost. Deltagerne var fire erfarne spillere fra de to brancher.

Prøvesmagningen var en del af et samarbejde mellem Mejeriforeningen og Det Danske Ølakademi. De vil nu give danskerne og især fagfolk inden for ernærings- og restaurations-brancherne mere viden om samspillet mellem de to delikatesser, der ifølge Mejeriforeningen kan lige så meget sammen som ost og vin.

Harmoni og kontraster
”Der er noget med smagsnuancerne i ost og øl, der er helt fantastiske sammen. Øllet spiller med den fede ost, fordi kulsyren renser ganen og vækker smagsløgene. Og så er der ligesom i ost mange smagsnuancer i øl lige fra de tunge, mørke søde og røgede øl til de lyse, lette, friske, bitre og blomsteragtige. Det kan være en harmonisk alliance, men der kan også være kontraster, der er spændende at opleve”, siger Trine Heilmann-Clausen, som er konsulent i Mejeriforeningen og selv deltog i prøvesmagningen.

Hun kan ikke anbefale at osten eller øllet overdøver hinanden. Det skal hele tiden være et godt match, og ved prøvesmagningen var den generelle oplevelse da også, at jo federe og kraftigere osten er, des mere alkohol og aroma skal øllet have.

Overraskede mejerister
Ved Mejeribrugets Dag i starten af februar var det kulinariske indslag en ost- og ølsmagning arrangeret af Mejeriforeningen og formanden for Ølakademiets Brygmesterkorps, Leif Typkær. På basis af smagsvurderingerne i januar havde han matchet den store ostebuffet, så deltagerne kunne smage de øl, der passede til hver ost.

”Det var en stor overraskelse og erkendelse for mange af deltagerne, at øl og ost smagte så godt sammen. At der måske var noget omkring kombinationen af øl og ost, de havde overset. Rigtig mange gav udtryk for, at de mange forskellige øl passede virkelig godt til ostene, og de var meget interesserede i smagsalliancerne”, fortæller Leif Typkær.

Se hvordan du sætter øl og ost sammen


Læs flere artikler