Påskebryg er dansk fænomen

Fejringen af påsken med lancering af mange nye ølvarianter og P-dag er rene danske fænomener, som ikke kendes i andre lande.

Introduktionen af det kraftige, stærke øl bygger på en mange hundrede-årig tradition for at lade det mere alkoholsvage hverdagsøl udskifte med stærke højtidsbryg fra madmors bryggers.

Salvatorøllet
Særligt forædlet blev påskebryggen i det 20. århundrede. Omkring år 1900 importerede danskerne mere og mere Salvatorøl fra bayerske bryggerier. Salvatorøllet blev oprindeligt brygget af Paulaner-ordenen på klostre i Bayern til de fyrre fastedage, der ledte op til påsken.

Salvator blev til påskebryg
I klostrene tjente det kraftige og mættende øl til af mætte de fastende maver – i København og købstæderne tjente Salvator-øllet til at skabe ekstra godt humør. Med den større interesse for Salvatorøllet slog Carlsberg sig som det første bryggeri på et tilsvarende bryg, men navngav den påskebryg. I 1952 blev P-dagen grundlagt.

Grundlag for nordisk øl
Den særlige danske historie har ophøjet påskebryggen fra en ren sæsonbryg til en af fire hjørnesten i udviklingen af en særlig nordisk ølstil, som nordiske bryggerier arbejder på at finde kendetegnene for. Udforskningen af de oprindelige nordiske kendetegn for øl og eksperimenter med særlige nordiske råvarer skal give nordisk øl sammen optur som New Nordic Kitchen har givet det nordiske køkken. Den nordiske ølstil skal gøre Norden lige så kendt for sin nordiske ølstil som England og Belgien er for ales og Tjekkiet for pilsnerøl.


Læs flere artikler