Øl til dessert

Traditionelt har øl ikke spillet en stor rolle, når desserterne kom på bordet. Men øl kan være en fin medspiller til det søde køkken.

For mange er øl ikke det naturlige valg, når der skal vælges drikkevarer til desserten. Her har vi en lang tradition for at sætte dessertvine på bordet i stedet. Men ifølge ølspecialist Bjarke Bundgaard fra Carlsberg Danmark er der god grund til at prøve øl af ved dessertbordet:

– Når øllen kommer i selskab med de mange søde smagsnuancer på dessertbordet, så udfordres den fine balance i øllen mellem maltens sødme og humlens bitterhed.

Han forklarer, at udfordringen ved at servere øl til desserten er, at dessertens sødme ofte overdøver øllens sødme. Resultatet bliver, at øl fremstår bitter og i skarp kontrast til dessertens smagsnuancer.

Men man behøver ikke at gå uden om øllen, når det bliver tid til dessert. Øl kan give et rigtig godt modspil til desserterne. Det handler om at finde den rette balance mellem smagsnuancerne.

Bjarke Bundgaards råd er at gå uden om de sødeste desserter. Det kan eksempelvis være dem, som indeholder marengs eller marcipan. Og så kan det også være en god idé at nedjustere sukkerindholdet en anelse i den dessert, man vælger at servere. Så er der større chance for at ramme sødmebalancen.

Det er også en god ide at servere øllen til desserterne lidt koldere, end man ellers ville.

Forfatter til bogen “Det gode øl” og ølspecialist  Bjarke Bundgaard fra Carlsberg Danmark og Christian Andersen, som er ølanmelder, journalist, blogger med bloggen Durst – en blog om bryg – http://durst.nu.er og medlem af Danske Ølentusiasters landsbestyrelse giver her tips til hvilke øl, der matcher hvilke desserter.

Hvid chokolade og frugt med høj grad af syrlighedJacobsen_Velvet_75cllow

Bjarke Bundgaard: Jacobsen Velvet er øllen med den største sødme i Carlsbergs ølportefølje. Den har en udpræget frugtig smag og lav grad af bittehed.  Den er også god til sommerens populære jordbærdesserter eller den klassiske rabarbertrifli. Servér den iskold i et klassisk champagneglas.
hjelenChristian Andersen:  En frugtrig engelsk ale eller, det frække valg, en mørk hvedeøl kunne begge være et godt match. Begge øltyper kan levere et passende medspil til syrligheden fra frugten og den sarte sødme fra den hvide chokolade. Den engelske ale Hjejlen fra Grauballe Bryghus og hvedeøllen Spelt Bock fra Indslev Bryggeri har begge kvaliteterne til at være udmærkede dessertøl.

 

Kraftige og mørke chokoladekagerGl_ Carlsberg Porter 33cl Droplets low

Bjarke Bundgaard: Gl. Carlsberg Porter kan måske virke en smule skræmmende med sin massive fylde og tunge, brændte smag. Og måske er det ikke den første øl, du tænker på, når dessertens drikkevarer skal planlægges. Men netop øllens massive fylde bevirker, at den står distancen, når de tunge chokoladekager kommer på bordet. Det kan for eksempel være den klassiske brownie eller andre chokoladedesserter, hvor de mørke, intense chokoladevarianter er i spil. Netop den udprægede bitterhed og de brændte smagsnuancer supplerer chokoladens smag på bedste vis. Servér den som en bundsjat i et cognacglas.
Cole-Porter-213x300Christian Andersen: Cole er en nærmest nyklassisk dansk Porter fra Brew Pub i København, og den vil, selvom alkoholprocenten måske burde være højere, kunne gå godt til kraftige og mørke chokoladekager. Den jazzede øl med syv forskellige malte og aromaer af chokolade, kaffe, lakrids og lidt røg har i hvert fald kompleksiteten til at matche den intense sødme i chokoladedesserten.

 

 

Karameldesserter, chokolademousse eller andre lidt lettere chokoladedesserterJacobsen_Brown_Ale_75cllow

Bjarke Bundgaard: Jacobsen Brown Ale er brygget efter engelsk tradition. Den er kendetegnet ved sin mørke, maltede aroma, der let kan associeres til kaffe, kakao og karamel. Det går godt til for eksempel være tiramisu, chokolademousse og Sarah Bernhardt kage. Øllens force er, at den virker mundrensende samtidigt med, at den fint understøtter aromaerne.

belgisk ale willemoesChristian Andersen: Stilmæssigt er en belgisk bruin velegnet. Hvis den er forholdsvis afdæmpet i aromaprofilen, men stadig med et godt spark i karboniseringen, er den perfekt til karamel- og lettere chokoladedesserter, herunder fyldte chokolader, gerne med frugtcreme. Belgisk Ale fra Willemoes leverer varen til karamellerne og chokoladerne med sin intensitet og kompleksitet.

 

Modne frugter, som for eksempel melon, ananas, æbler og pærerGRIMBERGEN_BLONDE_330ml dropletslow

Bjarke Bundgaard: Grimbergen Blonde er en belgisk klosterøl, der med sin sødme, frugtagtige smag og behagelige bitterhed den rette smag til at balancere frugternes syrlighed, der især kommer i spil, hvis frugten får følgeskab af de klassiske vaniljecremer, råcreme eller flødeis. Laver du en klassisk frugtsalat, så brug gerne Grimbergen Blonde til at marinere
frugterne i.

gyldenkam munkeboChristian Andersen: En belgisk blond er et fremragende bud, men en stille, rund og sød pale ale, som først og fremmest er aromahumlet med humler, som giver aromaer af ananas, passionsfrugt, lime og fyrrenåle, kan absolut også gå an. Gyldenkam fra Munkebo Mikrobryg, et charmerende mix mellem en pale ale og en bayersk hvedeøl, og er som skabt til frugtdessert.

 

 

Ostxtra pilsner jacobsen

Bjarke Bundgaard: Jacobsen Extra Pilsner et godt bud på en allround øl, der går til de fleste typer af oste.

furs barley wineChristian Andersen: Flere øltyper går godt til ost, men der er tre ølsorter, som særligt udmærker sig: Barley wine, dobbeltbock og strong ale. Vinøsiteten, syren, den høje alkohol og potpourriet af aromaer af mørke stenfrugter fra Furs Barley Wine burde kunne tilfredsstille den største osteelsker.