Månedens Øl i februar – Mørk Lager

Månedens Øl i februar er øltypen Mørk Lager, som er en øl brygget på mørke basismalte og specialmalte. Mørk lagerøl er især udbredt i Skandinavien, Tyskland, Østrig, Tjekkiet og USA. Øllet er karakteriseret af en maltdybde, balanceret bitterhed, let sødme og friskhed.

I starten af 1800-tallet opdagede bayerske bryggere, at gæren i det øl, som man dengang lagrede i de kolde alpegrotter i Sydtyskland, sank til bunds på grund af de lave temperaturer. Indtil da kendte man kun til overgærede øl. Her sker gæringsprocessen ved en højere temperatur, og som navnet antyder, stiger gæren op til overfladen under gæringen. Overgæret øl har fællesbetegnelsen ’Ale’, og den nye opdagelse gav således også anledning til at finde en fælles betegnelse til undergæret øl. Valget faldt på ’Lager’, da øllet blev lagret i flere uger oppe i de kolde bjerggrotter for at modnes og blive drikkeklart.

Der findes både Lys Lager og Mørk Lager. Karakteristisk for Mørk Lager er den mørke farve og maltdybde. Man skal dog ikke lade sig forføre af den mørke farve og forvente en tung og stærk øl. Mørk Lager er på trods af sin mørke farve en let-drikkelig og frisk øl.

Til øltypen kan der knyttes en række underkategorier:

Münchener Dunkel

Münchener Dunkel er også kendt som den Bayerske Lagerøl. Navnet stammer fra øllets hjemby. Denne udgave af Mørk Lager blev nemlig udviklet i München i sidste halvdel af det 19. århundrede, og i hjembyen blev øllet kaldt for Dunkel. Øllet er mørkt og præget af smagen af ristet malt, mens duften leder tankerne hen på ny-ristet brød. Sødmen er ikke udpræget, og alkoholprocenten ligger som regel mellem 3,3-3,8 %.

Hvidtøl

Hvidtøl er også en underkategori af Mørk Lager til trods for, at øllet oprindeligt var overgæret, og navnet ikke ligefrem antyder, at øllet er mørkt. Man skal dog ikke lade sig snyde af navnet. Traditionelt set blev hvidtøl brygget på hvidmalt, som fremstilles ved at afbryde spiringen af maltbyg, lige før de hvide spirer bliver grønne. Farven på øllet er dog et resultat af tørringen. På de fleste gårde var tørringen primitiv og blev udført med såkaldte maltkøller. Den primitive tørring resulterede i, at malten fik en røget smag, og øllet blev mørkt. Den dag i dag skyldes den mørke farve brugen af mørke maltsorter, som eksempelvis münchener- og karamelmalt. Smagen er også forandret. Den er nu præget af karamellens sødme og kun svage noter af humle. Hvidtøl er den dag i dag det eneste øl, der kan sammenlignes med det øl, som vores forfædre bryggede på gårdene rundt omkring i landet. I dag drikkes hvidtøl dog stort set kun som nisseøl til risengrød eller anvendes til fremstilling af rugbrød. Alkoholprocenten ligger typisk på omkring 2%.

 

Bock & Doppelbock

Bock er en stærk og maltfyldig bryg. Øllet har som regel en høj alkoholprocent, som har gjort den særligt populær at slukke tørsten i til jul og påske. Den ekstra stærke Doppelbock er også populær i højtiderne. Bock-øl stammer fra 1600-tallets sydtyske klostre, hvor Paulaner-munkene udviklede Salvator Øllen – en ekstra stærk og næringsrig Doppelbock. Øllet blev brygget til fastetiden, hvor munkene kun måtte indtage flydende kost, hvorfor en fyldig og nærende øl var nødvendig. Et par hundrede år efter kom øllet til Danmark. Det blev i første omgang brugt som højtidsbryg i påsken og senere hen i julen. Bock er en af de længstlevende øl og var oprindeligt en overgæret øl, men da man opdagede undergæringsmetoden, begyndte man i stedet at gære og modne øllet koldt. Alkoholprocenten for Bock er som regel mellem 6-7,5%, mens den i en Doppelbock kan være op til 9%.

Schwarzbier

Schwarzbier er en Mørk Lager, som stammer fra Tyskland. Øllets farve varierer fra mahogni-brunt til sort og er ofte uigennemsigtig. Smagen er karakteriseret af en sødme, balanceret bitterhed og noter af chokolade og kaffe. Derfor minder øllet på mange måder om øltypen Porter/Stout, men Schwarzbier har ikke den samme bitterhed. Alkoholprocenten vil som regel ligge mellem 4,5 – 5,9%.

Fakta:

 • Oprindelse: Tyskland.
 • Alkoholprocent: afhænger af underkategori.
 • Gæring: undergæret.
 • Farve: fra kobber til sort.
 • Skum: fra hvidt til fløde/cremefarvet – danner blonder og har lang holdbarhed.
 • Smag:
  • Sødme: fra moderat til kraftig.
  • Bitterhed: mild.
 • Duft: ristet brød, maltbolcher, honning, kanel, chokolade, kaffe og tørret frugt.