Danskerne vil have mere humle

Danske øl-nydere foretrækker i stigende grad øl, der smager af humle. Den mest populære øl-stil blandt nye danske øl er således India Pale Ale (IPA), der ofte har en markant bitter smag af humle. Også Pale Ale med lidt mindre humlesmag vinder frem.

Hele 330 nye IPA-øl blev sendt på markedet af de danske bryggerier i 2017. Det svarer til mere end hver femte af de 1622 nye øl, som bryggerierne tappede på flaske, dåse og fad. Dertil kommer 198 nye Pale Ales.

IPA har på fire år fordoblet sin andel blandt nye danske øl. Ud over Pale Ale er Belgisk Ale og Porter/Stout de mest populære ølstile i Danmark.

Det viser en analyse udarbejdet af Beerticker for Bryggeriforeningen.

I 2013 lancerede bryggerierne flest af de gamle klassikere, Porter og Stout. Dengang udgjorde de 18% af de nye øl, men må nu nøjes med en andenplads – langt efter IPA.

”Bryggerierne er fremme i skoene og forsøger at udfordre forbrugernes smagsløg, og forbrugerne har virkelig taget godt imod de mere humlede øl. Netop nu byder bryggerierne op til dans med syrligt øl, og der er også nye typer pilsnere i brygkedlerne. Men de glemmer bestemt ikke de populære IPA’er”, siger Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald.

I IPA-familien er den nye ølstil New England IPA stormet ind på scenen. Før 2016 eksisterede New England IPA ikke i Danmark. I 2016 debuterede ølstilen med 17 nye øl, og sidste år kom der hele 66. Det er 20% af alle nye IPA’ere i 2017 – og 4% af alle nye øl.

New England IPA blev opfundet i begyndelsen af dette årti i Vermont, USA. Fokus er på blomster- og citrusduft samt langt mindre humlebitterhed i smagen, end man oplever i andre IPA’er. Grundet det tågede og uklare udseende bliver øllet også kaldet Hazy IPA.

Det sker også at gamle ølstile genopdages. Et godt eksempel er den tyske hvedeøl, Berliner Weisse. Tilbage i 2013 blev der blot lanceret en enkelt af den ølstil i Danmark. De seneste to år er der kommet cirka 30 nye Berliner Weisse hvert år.

De to helt store kategorier for øl er Lager og Ale, der er henholdsvis under- og overgæret under brygningen. Førstnævnte mest kendt for Pilsner, der i mange år totalt dominerede det danske ølmarked, mens Ale spillede en meget lille rolle.

Danskerne drikker fortsat mest Pilsner – to ud af tre af de øl, der sælges i Danmark er således pilsnere. Men efter den danske ølrevolution i starten af 00’erne er langt hovedparten af de mange nye danske øl en Ale. Blot 12% af sidste års mange nye øl var en Lager.


Læs flere artikler