Frihed, brygning og fællesskab

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Medarbejderne hos Bryggeri Skovlyst i Hareskoven udfører på 12. år mangfoldige forsøg udi bryggeriets svære kunst.

-Vores begrænsede mængde øl giver os en frihed til at eksperimentere, som store kommercielle øl-serier ikke har, fortæller den 33-årige bryggerileder Mikkel Hansen, mens han betegner munkene som historiens ølproducenter og fortidens matematikere og biologer som teoretikerne bag gudedrikken. Mikkel Hansen blev i sommer færdig på Bryggerihøjskolen og kan til næste år kalde sig civilingeniør i fødevareteknologi med bryggeri som speciale.

– Det er vigtigt for os bryggere, at gæsterne giver feedback med det samme: Hvad er godt, og hvad kan gøres bedre? Og måske får folk selv lyst til at brygge.

-Vi har den opfattelse at brygning er et fællesskab, så alle er velkomne til at få vores opskrifter. På den måde kommer vi også i snak med vores gæster og kan ofte afmystificere vandrehistorier – f.eks. at vin er sundere end øl.

-En pilsner som ”Rådyret”, en India Pale Ale ved navn ”Ræven”, en belgisk blonde, kaldet ”Svanen” er sammen med ”Ravnen”, ”Lossen” og ”Egernet” udtryk for den alsidighed og tilknytning til den omkringliggende natur, vi tilstræber, siger bryggerilederen.

Historien

Bryggeriet Skovlyst blev stiftet i 2004, da daværende el-installatør Jan Olsen solgte sin forretning og brugte en del af overskuddet til at købe et gammelt traktørsted i Hareskoven for at omdanne det til mad- og øltempel med restaurantchef Kim Jensen som ansvarlig chef. Igennem 10 år udviklede bryggeriet i skoven sig under bryggerileder Casper Møller. Da vejene skiltes i januar 2015, fordi Møller ønskede at producere store mængder øl, mens Olsen alene ville producere til menukortet, blev Daniel Bjørk Christiansen leder af bryggeriaktiviteten. I 2016 overtog Mikkel Hansen så lederjobbet og har for tiden tilknyttet tre assistenter samt en række erhvervspraktikanter fra Danmarks Tekniske Universitet.

Fremtiden

-Vi er et lille bryggeri, men det gør os bare mere fleksible. Når vi brygger 20 hektoliter ad gangen – ikke f.eks. 1.000 – kan vi hurtigt skifte øltype og opskrift. Lige nu bliver vores øl kun solgt i restauranten, men inden længe får vi leveret en ny flaskelinje fra Italien. Så regner jeg med, at vi – bortset fra fustagesalg – også kan begynde at sælge øl i de lokale supermarkeder i Værløse og Hareskoven, fortæller Mikkel Hansen.

Bryggerilederen understreger endnu en gang, at det skal være sjovt at brygge øl, og at bryggere bør lade sig inspirere af hinanden og dyrke fællesskabet. Restauranten har derfor ofte besøg af gæstebryggere fra andre bryggerier, som laver eget bryg på en såkaldt ”gæstehane”.

-Det kan være kendte øl-entusiaster, vi inviterer – men også Bryggerihøjskolens studerende kommer årligt for at eksperimentere.

Netværket

For Mikkel Hansen er medlemskabet af Bryggeriforeningen atter et spørgsmål om at dyrke fællesskabet.

-Med fællesskab kommer netværk.  Og med netværket en styrke, man ikke kan have solo. Samtidig med, at vi lærer mange andre øl-entusiaster og bryggere at kende, får vi også gennem foreningen tilbudt en nyttig rådgivning – for eksempel om juridiske spørgsmål – som vi ikke selv uden juridisk baggrund ville kunne udnytte.

-Og så synes jeg i øvrigt, at vi i Bryggeriforeningen bør arrangere en kæmpe fællesbrygning. Samtlige medlemmer kunne brygge samme opskrift og gøre begivenheden til en event under sloganet ”Vores bryg”. Det vil – om noget – styrke fællesskabet blandt Bryggeriforeningens medlemmer og samtidig øge interessen for øl hos forbrugerne.


Læs flere artikler