Fynsk mikrobryggeri vinder guldmedalje ved European Beer Star for sin Imperial Stout  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eddie Szweda, indehaver af Midtfyns Bryghus, var Nürnberg for at modtage hæderen.

– Det her er nok det største skulderklap, vi har fået til dato. European Beer Star er virkelig en stjerne, når det gælder bedømmelse af øl og imperial stout er jo kongeklassen, den som alle bryghuse lægger deres stolthed i, siger Eddie Szweda.
European Beer Star er sammen med amerikanske World Beer Cup blandt de mest betydningsfulde ølkåringer. Den afvikles i år for 12. gang. 115 dommere fra 27 lande har tilsammen smagt sig gennem 1.957 forskellige øl fra 45 lande. 60 procent af de tilmeldte øl er dog fra Tyskland.

Dommerne kårer øl i cirka 50 forskellige klasser.

Når Eddie Szweda kalder imperial stout for ”kongeklassen”, er det, fordi det er den type øl, som ølkendere sætter størst pris på. Kigger man eksempelvis på RateBeer.com, alverdens ølkenderes uafhængige rating-site, er otte af de 10 højst rangerede øl imperial stouts.

Midtfyns Bryghus’ Imperial Stout er en stærk sag med en alkoholvolumen på 9,5 procent.
Brygmester Søren Stobbe fortæller: – Det særlige ved den er, at det er en øl med en fin balance og stor kompleksitet, som vi har forfinet siden 2007. Den er brygget på flere typer malt og lagret med egetræ. Man kan smage kaffe, chokolade, vanilje og eg. Den går fint til både kraftigt smagende kød, stærke oste og chokoladedesserter – eller den kan bare nydes for sig selv en stille aften.

For Midtfyns Bryghus bliver guldmedaljen guld værd i det fremtidige salgsarbejde.

– En stor del af vores salg sker ved personlig kontakt, og folk ved jo godt, hvad vi står for. Anerkendelsen er en glæde, folk gerne vil dele med os, og så er jeg da sikker på, at det har en betydning for de grossister og forhandlere i ind- og udland, der er på udkig efter nye varer til hylderne, at vi har fået guld ved Europas mest betydningsfulde ølbedømmelse, siger Eddie Szweda.

Ud over guldmedaljen i den ordinære konkurrence, blev Midtfyns Bryghus’ Imperial Stout også hædret med en sølvmedalje i ‘Consumers Favorite’, som er en publikumskonkurrence i mellem de 55 guldvindende øl.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Midtfyns Bryghus er grundlagt i 2004. Dansk-amerikaneren Eddie Szweda købte det i 2006.
Bryghuset ligger i Årslev på Midtfyn og har fem ansatte. Her produceres årligt 250.000 liter øl fordelt på cirka 30 øltyper. Omsætningen har rundet de otte mio. kr. årligt: Fotos: Flemming Effersøe

 


Læs flere artikler