Julen er øllets fest

brygjulÅrligt forkæler bryggerne forbrugerne med utrolige 600-700 forskellige nye bryg, og i ind- og udland opnår de danske øl priser for deres kvalitet. Men det er, som om bryggerne holder igen med den store innovationstrang, når julen og, ikke mindst, juleøllet nærmer sig.

Julen er traditionernes fest. Det gælder også for øllet. De to populære øltyper til jul; bock og mørke ales, dominerer stadig udbuddet af øl.

Det er en myte, at en juleøl kun skal smage af jul. Der findes dog gode og interessante øl med julens aromaer – og det vil sige med kanel, kardemomme, appelsin, nelliker, anis og godt med sødme.

“Stjernebryg” fra Herslev Bryghus, “Julemumme” fra Kongens Bryghus og “Nyborg Julebryg” fra Ørbæk Bryghus er gode eksempler på julede juleøl.

Øl, som tangerer den julede stil, er de mørke belgiske ales med godt med sødme og aromaer af ikke mindst mørke, tørre stenfrugter. Der er øl som fx “Secret Santa” fra Amager Bryghus, “Juleøl” fra Hornbeer og “Christmas Ale” fra Semper Ardens.

Men bock og mørke ales er og bliver kongerne over julen. Bock’en Tuborgs “Julebryg” er stadig danskernesfavorit skarpt forfulgt af de blå og hvide “X-mas” fra Royal Unibrew.

En række andre bryggerier har meget populære bock-øl på julemenuen, og det gælder fx Bryggeriet Vestfyen, Thisted Bryghus, Bryggeriet Fuglsang og Bryggeri Skovlyst.

En bock passer perfekt til julefrokosten. Medisteren, rullepølsen og sylten nærmest kræver en potent maltet undergæret øl til den lidt søde side. Den pæne karbonisering og humlen er med til at friske ganen op.

De mørke ales er langt hen ad vejen et ligeså godt match til julefrokosten som bock-øl.

I forhold til bock-øl passer mørke ales ofte bedre til juleanden og -gåsen, fordi ales er sødere og har flere frugt- og blomsteraromaer. Den ofte høje procent alkohol er med til at balancere drikken og den tunge julemad. “Christmas Ale” fra Fur Bryghus er således oppe på 9,4 procent. Men det er dog en undtagelse. De mørke ales ligger normalt på omkring 7,0 procent.

Repræsentanter for stilen er “Golden Naked Christmas Ale” fra Husbryggeriet Jacobsen, “Christmas Ale” fra Svaneke Bryghus, “Jule Ale” fra Willemoes og “Julestenøl” fra Thisted Bryghus.


Læs flere artikler