Kvinder elsker øl

kvinde i miljø

 

Ølbarer er ofte domineret af en maskulin æstetik og kultur. Det er bl.a. Mikkeller begyndt at gøre op med.

 

 

 

 

 

Synspunkt af journalist og medlem af Danske Ølentusiasters landsbestyrelse Christian Andersen. Se også http://www.durst.nu

Mange mener, at det er for dumt at tale om kvindeøl, altså øl særligt målrettet til kvinder. For kvinder kan vel lide de samme slags øl som mænd, ikke? Jeg mener, at det er dumt at lade være med at tale om det.

Det er en nødvendig debat, hvis det gode øl skal have endnu bedre vækstbetingelser. For vi må i højere grad have kvinderne med. Det kunne blive den danske ølrevolutions næste erobring.

Danske Ølentusiaster har sat kvinder på dagsordenen for årets ølfestival i Lokomotivværkstedet i København fra den 28. til 30. maj. Det er et provokerende, men væsentligt emne.

Ølentusiasterne fejrer 100 året for kvindernes stemmeret ved at udskrive en konkurrence blandt bryggerne om at komponere en kvindeøl – og kun kvinderne til Ølfestivalen kan stemme om den bedste kvindeøl.

Jeg tror, at buddene på en kvindeøl fra forhåbentlig mange bryggerier vil stikke i alle retninger, og det er forståeligt nok. For det er sin sag at opfinde smagen af en kvindeøl til den gode begivenhed, selvom smagen også har en betydning for at ramme et større kvindeligt publikum, men det vender jeg tilbage til om lidt.

Fortæl den gode historie

Ud over smagen skal kvinder nok i højere grad forføres ind i øllets verden på følgende måder:

 

  • Bryggerierne skal være bedre til at fortælle historier om øllet, råvarerne, bryggeriet
  • Æstetikken skal have et boost. Flasker, etiketter, merchandise, flyers, etc. Jeg taler ikke om damebladsæstetik, men om professionalisering af æstetikken
  • Sammenhængen mellem øl og mad skal gøres mere tydelig
  • Slip gerne emnet sundhed ud af flasken. Anpris så vidt muligt øllets sundhedsmæssige fordele – inden for lovgivningens rammer forstås. Når vinfolket kan, så…

 

Både østrogen og testosteron

Mikkeller har med succes tilført lige dele østrogen og testosteron – plus et drys magic touch coolness – i indretningen af sine ølbarer i København. Og kvinderne kommer vrimlende. Men ølbarer er ofte domineret af en maskulin æstetik og kultur. Der er ingen tvivl om, at kvinder også føler sig tiltrukket af interessante øldrikkende mænd i maskuline rammer, men drej konceptet mere i kvindernes retning, og der vil komme endnu flere kvinder – og så ved vi jo også, hvem der også vil komme flere af.

Der er sikkert mange flere måder at forføre kvinderne på end med smagen, fx flere rollemodeller som bryggere, ejere af ølbarer, kendte øldrikkere, kommunikatører, etc.

 

Bitterstofferne er hovedudfordringen

Men tilbage til smagen. Det mest udfordrende issue. Findes der en særlig ølsmag, som kvinderne falder for?

Jeg mangler stadig at høre, at kvinder da selvfølgelig bare skal have en IIPA, så skal det nok gå alt sammen. En nyslået hipster med fuldskæg, strikhue og pladespiller under armen ville modsat med fryd dykke ned i sin

Videnskaben taler et tydeligt sprog. Jeg er ked af at sige det, men…. kvinder smager generelt bedre end mænd. De har som hovedregel flere smagsløg end mænd.

Linda Bartoshuk, professor i øre-næse-hals sygdomme og psykologi på Yale School of Medicine i USA, er forskeren, som har sat kvinders overlegne smagsløg på den videnskabelige dagsorden.

Hendes banebrydende forskning opdeler smagere i tre grupper, og i alle tre grupper er kvinderne generelt bedre til at smage end mænd. De tre grupper er non-tasters, medium tasters og supertasters.

Non-tasters har et begrænset antal smagsløg. Der vil være en række aromaer, som non-tasters ikke fanger. I humle er det fx kun bitterheden, som rammer non-tasters smagsløg, ikke aromaer af grape, fyrrenåle, tropisk frugt, røde bær, harpiks og andet godt. Non-tasters udgør 25 procent af befolkningen.

Medium tasters omfatter 50 procent af befolkningen. Super tasters udgør 25 procent af befolkningen, men andelen af kvinder blandt super tasters er signifikant høj.

I alt 35 procent af alle kvinder er super tasters mod 15 procent af alle mænd. Supertasters er personer med ekstra mange smagsløg, faktisk ofte dobbelt så mange smagsløg i forhold til medium tasters.

Jeg tror, at der er noget for bryggerne at gå videre med her. Ikke mindst fordi, kvindernes evne til at smage bitterstoffer er særlig sensibel. Det er nok her slaget skal slås, hvis der skal flere kvinder ind i ølbutikken.

Der er ingen tvivl om, at kvinder elsker øl…. … men øllet elsker ikke altid kvinderne


Læs flere artikler