Ny økologisk øl-rekord: Hver tiende nye danske øl er økologisk

Antallet af nye danske økologiske øl er firedoblet på fem år. 41 danske bryggerier sælger nu økologisk øl.

 

169 nye økologiske øl lancerede de danske bryggerier i 2017. Det svarer til over ti procent af de 1622 nye øl, som blev brygget i løbet af året.

Dermed er der sat ny økologisk øl-rekord i Danmark. Året før bød på 119 nye øko-øl, og for fem år siden kunne øl-nyderne blot vælge mellem 44 nye øl brygget af økologisk humle, malt og gær.

Det viser en analyse udarbejdet af Beerticker for Bryggeriforeningen.

Der er noget for enhver smag i det brede økologiske udbud. Lige fra alkoholfri og glutenfri øl fra Svaneke Bryghus til en Imperial Stout på hele 13% fra Bryghuset Braunstein i Køge. Og fra en IPA fra Herslev Bryghus med abrikos og appelsinskal til en Barley Wine fra Brandbygegaard Bryghus, der har taget smag fra lagring på et whiskyfad.

”Jeg synes, det er flot, at danske bryggerier formår at give forbrugerne et så bredt udbud af økologiske øl at vælge imellem. Det er udtryk for, at bryggerierne har samme fokus som forbrugerne på sundhed og bæredygtighed”, siger Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald.

Dobbelt så mange 100% øko-bryggerier
41 danske bryggerier havde i 2017 økologisk øl til salg. 12 af dem satser fuldt ud på økologien, idet hele deres sortiment er økologisk. Det er næsten en fordobling fra året før, da syv bryggerier var 100% økologiske.

Klart mest produktiv er Nørrebro Bryghus med hele 42 nye økologiske øl sidste år. Baggrunden for det er bryghusets nye øko-brand, BRAW, der holder til i den oprindelige brygrestaurant på Nørrebro i København.

Thisted Bryghus lancerede den første danske økologiske øl i 1995 – Økologisk Thy Pilsner. Med åbningen af fynske Ørbæk Bryggeri i 2002 fik Danmark det første 100% økologiske bryggeri. Senest overgik Svaneke Bryghus for et halvt år siden til at være 100% økologisk.

De største på markedet for økologisk øl er Carlsberg, Royal Unibrew, Ørbæk Bryggeri og Thisted Bryghus. Tal fra Danmarks Statistik viser, at salget af øko-øl er steget fra 45 mio. kr. i 2014 til 123 mio. kr. i 2017 – næsten en tredobling.


Læs flere artikler