Nye øl uden humle fra Thisted

I 1984 bryggede Thisted Bryghus første gang Porse Guld og blev hermed det første danske bryggeri, som krydrede en øl med andet end humle.

I 1996 præsenterede bryggeriet endnu en milepæl i dansk bryggerihistorie og lancerede Danmarks første økologiske øl, men med en ny serie øl tager bryggeriet fra Thy måske det hidtil største skridt.

Til maj lancerer bryggeriet tre øl uden humle, og alle øl er brygget med råvarer, som kommer fra Nationalpark Thy og omegn.

Den første er en lys og syrligt-sød øl krydret med porse og havtorn. Smagsprofilen er i retning af cider.

Den anden øl er mere krydret og kompleks. Den lyse, ravfarvede øl er krydret med et ekstrakt af gran og birkeblade. Aromaerne bliver bl.a. harpiks, citrus og eukalyptus.

Den tredje har endnu flere facetter i smagsbilledet. Her kommer smagen fra strandmalurt, enebær, rønnebær og hyben.

Malten til de tre øl er økologisk og stammer fra korn, som Thisted Bryghus har udviklet sammen med landmand Nicolaj Nicolajsen fra gården Gyrup.

Vi har alle de lokale råvarer 

– Da vi i Danmark for to-tre år siden begyndte at tale om udvikling af lokale øltyper, så vi hurtigt, at vi har nogle helt unikke muligheder for at brygge øl, der vitterligt er baseret på lokale råvarer, og som samtidig kan appellere til folks smagsløg. Og samtidig er vi heldige at kunne trække på tidligere brygmester Peter Klemensen, der er meget bekendt med vilde urter og deres anvendelse i snaps, fortæller brygmester Antoni Aagaard Madsen.

Siden efteråret 2013 har Peter Klemensen og Antoni Aagaard Madsen for alvor brugt kræfter på at udvikle øl uden humle.

I januar 2014 blev den første øl, Xperimentet 2 med malurt, hyben, rønnebær og enebær, præsenteret for gæsterne til den årlige generalforsamling på bryghuset og til en smagning på Søernes Ølbar, arrangeret af projektet Ny Nordisk Øl.

De fire trin til den nye smag 

Antoni Aagaard Madsen forklarer, hvordan han og Peter Klemensen fandt frem til de nye smagsgivere:

– Første trin i udviklingsprocessen bestod i, at vi satte os ned og smagte og duftede til ekstrakter af omkring 15 forskellige smagsgivere. Vi udvalgte herefter 10 smagsgivere, som vi ville gå videre med.

– Næste trin var at tilsætte ekstrakterne til en neutralt smagende øl for at teste, hvordan den enkelte smag fungerede i sammenhæng med øl.

– Tredje trin var at teste blandinger af de enkelte ekstrakter, for at opnå en balance i øllet mellem bitterhed, sødme og syrlighed.

– Først i fjerde trin begyndte vi at fremstille faktiske forsøgsbryg, hvor vi varierede maltsammensætningen, gærtyper og koncentrationen af de enkelte smagsgivere.

Nye oplevelser til gastronomien

Antoni Aagaard Madsen vurderer ikke, at det er vanskeligt at få indsamlet de nødvendige mængder smagsgivere. Dog kan det være lidt vanskeligt at få tilstrækkeligt med strandmalurt og rønnebær.

Thisted Bryghus konserverer urterne og bærrene ved at lægge dem i alkohol, og derefter bruge alkoholekstraktet til krydring af øllet.

De tre nye øl kommer i første omgang til salg i restauranter og specialbutikker.

– Vi er ude i noget anderledes end det, forbrugeren normalt forbinder med øl. Til gengæld tror jeg, at de nye produkter giver nye og spændende muligheder for at afstemme oplevelsen af øl og mad. Derfor skal vi også ramme de eksperimenterende forbrugere og kokke, som kan se ideen i at kombinere mad med øl. På længere sigt kan det godt være, at vi rammer nogle smagsgivere, som kan bruges i et bredere marked, men det tror jeg bliver i form af en næste geneBo -  12.05.14. - - Thisted Bryghus, der leges med øl Klemme og Antonioration af disse produkter, siger Antoni Aagaard Madsen.

– Da vi i Danmark for to-tre år siden begyndte at tale om udvikling af lokale øltyper, så vi hurtigt på Thisted Bryghus, at vi har nogle helt unikke muligheder for at brygge øl, der vitterligt er baseret på lokale råvarer, siger brygmester Antoni Aagaard Madsen.


Læs flere artikler