Solen kalder på kolde øl

De lyse og lette øl er de foretrukne øltyper om sommeren, men spild ikke chancen for at gå på opdagelse i de mange andre varianter af danske øl.

Af Christian Andersen, journalist

Det er nærmest umuligt at forestille sig sommersol og frokost på terrassen, hygge ved grillen, picnic i skoven og stranden uden en øl.

De lyse, lette øl med lav alkohol er ubetinget de mest populære øl om sommeren med pilsneren i alle dens variationer som den mest foretrukne type øl.

Pilsneren er både uovertruffen som tørstslukker og ren nydelse med sin smag af malt, kornmark, græs, kiks, let syrlighed, en strejf sødme og en fin bitter finish til at skabe balance.

Pilsnerens krop, som er perlende og sprød, gør kun fornøjelsen og forfriskningen større.

Pilsneren kan deles op i tre kategorier, og alle er attraktive sommer øl. Den tjekkiske pilsner fra fx Skands med ”Humlefryd” og Nørrebro Bryghus’ ”Böhmer Pilsner” er en smule mere rund, sød og med blomsteraromaer i forhold til den tyske skole med fx Herslev Bryghus’, Fuglsangs og Carlsbergs pilsnere.

Den tredje skole er den amerikanske, hvor der gerne må eksperimenteres med råvarerne, helst humlen, og her er den bitre pilsner ”Kaad” fra Amager Bryghus et godt bud.

Men snyd dig ikke for andre gode sommer øl.

Hvede øl kan være den fede, men alligevel forfriskende bayerske weissbier med sine aromaer af banan, nelliker og citrus og det imponerende skum. Hvede øl er et speciale for Indslev Bryghus. Den belgiske hvede øl witbier er ligeså sommerlækker som sin bayerske søster øl med endnu mere syrlighed og flere citrusnoter samt smag af det tilsatte koriander og appelsinskal. Her er ”Summer” fra Hornbeer en sikkert valg.

Øl med bær, urter og andre smagsgivere kommer mere og mere frem, og den lyse ale ”Fyr” fra Fur Bryghus med grannåle og ”Birkebryg” fra Skovlyst, en pilsner med birkesaft, er også friske øl til sommervarmen. En pale ale med lime, ”Blondie” fra Aarhus Bryghus, er også meget frisk og ligesom ”Fyr” og ”Birkebryg” velegnet til salater og fisk.

Stærke og udfordrende øl

Lad os skrue op for kompleksitet og styrke i alkohol i øllene. For temperaturen kan jo sagtens dale og vejret være overskyet i den danske sommer, og så varmer det med en øl med mere styrke og udfordrende smagsprofil.

Udvalget af stærke og komplekse typer øl er stort, så det kan være svært at vælge, men en bock øl med sin solide bund af malt, sødme, aromaer af karamel, styrke og bitterhed passer altid godt til både grisen på grillen på terrassen under markisen og en hurtig byge . Her går man ikke fejl af bock øllene ”Væltepeter” fra Skagen Bryghus og ”Mørk Guld” fra Svaneke Bryghus.

Selvom det er fristende at servere iskolde øl i sommervarmen, er det værd at overveje temperaturen på de maltmættede dråber. For jo koldere en øl er, desto mere begrænser det øllens smage og aromaer.

5 ølkrus
De lyse, lette øl med lav alkohol er de mest populære øl om sommeren med pilsneren som den mest foretrukne type øl.


Læs flere artikler