Kend din øl

Syrlig Øl – Månedens Øl i august – Læs mere her.

Månedens øl i august er Syrlig øl, som herhjemme også er kendt under den engelske betegnelse Sour Beer. Syrlig øl udgør ikke en øltype for sig, men er en betegnelse for de øl, der brygges med intention om at frembringe en syrlig smag.

Pilsner – Månedens Øl i juli– Læs mere her.

Månedens Øl i juli er Pilsner – en lys lagerøl brygget på lys pilsnermalt. Øllet har en gylden farve og en fyldig, stabil og cremet skumkrone. Smagen er ren, frisk, diskret og med en mild maltsødme samt bitterhed fra de klassiske tyske og tjekkiske bitter- og aromahumler, der som regel anvendes til at brygge øllet. Derudover brygges øllet også på blødt vand, hvilket vil sige, at der kun er få opløste salte i vandet.

Hvedeøl – Månedens Øl i juni – Læs mere her. 

Månedens øl i juni er Hvedeøl. Øltypen er traditionelt overgæret og karakteriseret af en sødlig, frugtig, men også krydret og i nogle tilfælde syrlig smag. Farven varierer fra hvidgul til gylden og skumkronen fra hvid til cremefarvet. Som navnet antyder, er Hvedeøl brygget på hvedemalt. Det er dog typisk kun halvdelen af malten, der er hvedemalt, mens den anden halvdel er ganske almindelig bygmalt.

India Pale Ale – Månedens Øl i maj – Læs mere her. 

Månedens Øl i maj er India Pale Ale (IPA)- en Lys Ale brygget på lyse malte og med rigelige mængder humle. Øllet har en frisk og frugtig smag, men også en markant bitterhed fra humlen.

Påskebryg – Månedens Øl i april – Læs mere her.

Månedens Øl i april er Påskebryg – en højtidsøl som bryggerierne sender på markedet i forbindelse med påsken. Påskebryg udgør ikke en øltype for sig, men sæsonøllet har stadig en række karakteristika, som år efter år har gjort det populært at nyde i tiden omkring påske.

Lys Belgisk Ale – Månedens Øl i marts – Læs mere her.

Månedens Øl i marts er Lys Belgisk Ale, som er brygget på lyse malte og lyse typer af råfrugt – eksempelvis majs og ris. Karakteristisk for Lys Belgisk Ale er naturligvis farven, der varierer fra lys til gylden. Derudover er den lyse overgærede øl som regel også præget af en frugtig og krydret smag. Øllet er rigt på kulsyre og har masser af skum.

Mørk Lager – Månedens Øl i februar – Læs mere her.

Månedens Øl i februar er øltypen Mørk Lager, som er en øl brygget på mørke basismalte og specialmalte. Mørk lagerøl er især udbredt i Skandinavien, Tyskland, Østrig, Tjekkiet og USA. Øllet er karakteriseret af en maltdybde, balanceret bitterhed, let sødme og friskhed.

Lav-alkohol og alkoholfri øl – Månedens Øl i januar – Læs mere her.

Månedens Øl i januar er lav-alkohol og alkoholfrie øl. Disse øl udgør ikke en øltype, men kategoriseres ud fra en alkoholprocent på maks 3%, hvad angår lav-alkohol øl, mens alkoholfrie øl må have en alkoholprocent på maks 0,5%. Størstedelen af lav-alkohol og alkoholfrie øl er lyse, men som følge af en øget interesse, efterspørgsel og forbedret teknologi, er udbuddet ikke kun blevet større, men også bredere. Derfor er det også muligt at slukke tørsten i en mørk øl med lavt alkoholindhold.

Julebryg – Månedens Øl i december – Læs mere her. 

Julebryggen er ikke en øltype, men øllet der serveres i højtiden gemmer på historie og traditioner. Juleøl brygges i dag i mange forskellige udgaver, men traditionelt set er øllet kendt for at være en stærkere, mørkere og mere sødlig øl.

Porter/Stout – Månedens Øl i november – Læs mere her.

Månedens Øl i november er Porter/Stout, som brygges på mørk malt og ristet byg, som giver øllet sin mørke karakteristiske farve og smag. Spørger du en række bryggere, hvad forskellen er mellem Porter og Stout, vil du få lige så mange forskellige svar, som bryggere du spørger. For der er stadig ikke enighed om forskellen, og om der overhovedet er en forskel. Betegnelserne bruges ofte i flæng. Derfor har vi også valgt at lade Porter/Stout udgøre én øltype.

Brown Ale – Månedens Øl i oktober – Læs mere her.

Månedens Øl i oktober er en Mørk Ale af typen Brown Ale. En mildt humlet øl med lav bitterhed og let til middel sødme.  Øltypen stammer fra England, hvor bryggerne i slutningen af 1700-tallet for første gang brugte betegnelsen Brown Ale om den mørke overgærede ale.  Det er brugen af mørk malt, der giver Brown Ale sin mørke farve, som varierer fra kobberfarvet til mørkebrunt. I dag bliver Brown Ale brygget over hele verden, men er mest kendt i den traditionelle britiske udgave, udgaven fra Newcastle Brewery og den amerikansk udgave, der blev udviklet i 1980’erne, hvor amerikanerne for alvor tog øltypen til sig.

Pale Ale – Månedens Øl i september – Læs mere her.

Månedens Øl i september er en Lys Ale af typen Pale Ale – en overgæret, ravgylden øl med middel maltsødme, middel frugtighed og middel bitterhed. Pale Ale siges at være den gyldne middelvej mellem den mørke og maltristede Stout og den lysere Lager – en meget smagfuld, men ikke for tung øl. Pale Ale er derfor også en populær og alsidig øl. Balancen mellem malt og humle gør den ikke nær så bitter som den mere humledominerede India Pale Ale.