Kend din øl

Pale Ale – Månedens Øl i september

Månedens Øl i september er en Lys Ale af typen Pale Ale – en overgæret, ravgylden øl med middel maltsødme, middel frugtighed og middel bitterhed. Pale Ale siges at være den gyldne middelvej mellem den mørke og maltristede Stout og den lysere Lager – en meget smagfuld, men ikke for tung øl. Pale Ale er derfor også en populær og alsidig øl. Balancen mellem malt og humle gør den ikke nær så bitter som den mere humledominerede India Pale Ale.

Oprindelse
Pale Ale stammer fra England. Betegnelsen pale angiver brugen af en relativ lys malt, som man allerede i det 17. århundrede var blevet i stand til at fremstille i store mængder grundet brugen af koks til tørring af malten. Koks, der basalt set er afgasset kul, hverken soder eller ryger som andre brændselskilder, og derved undgik man bismagen af røg og branket sod. Lige så vigtigt var det, at det var nemmere at styre temperaturen ved brugen af koks, så tørringen blev mere jævn, og malten kunne holdes relativ lys. Det var dog først i Victoriatiden, at øltypen for alvor fik sit folkelige gennembrud hos den voksende engelske middelklasse. Især den midtengelske by Burton-upon-Trent blev centrum for brygningen af Pale Ale, hvilket dels skyldtes den fordelagtige geografiske placering midt i landet og det unikke grundvand, der grundet indholdet af magnesiumsulfat var særligt velegnet til typen.

Belgisk Pale Ale
Belgierne tog Pale Ale til sig under 1. verdenskrig og tiden derefter, hvor alt britisk var på mode. Den belgiske Pale Ale indeholder mere humle end, hvad der er normalt for belgisk øl, men dog sjældent i de mængder, som kendes fra Storbritannien og USA. Gæren er typisk også en anden type, der danner mere frugtighed. Der findes sågar belgiske Pale Ales, der indeholder vildgær. De lyse belgiske ales er dog også kendt for en mere krydret smag, minimal bitterhed, masser af kulsyre og skum. Nydes den til middagen, akkompagneres den gerne med fjerkræ såsom stegt kylling, braseriede vagtler, perlehøne eller til en vel-smørstegt rødspættefilet.

American Pale Ale
I 1980erne tog amerikanerne Pale Ale til sig og videreudviklede en variant, der i dag betegnes American Pale Ale, som oftest forkortes APA. American Pale Ales brygges med amerikanske ingredienser såsom amerikanske malte og den amerikanske humletype cascade. American Pale Ale er renere i smagen, men også mere bitter end den mere maltede og afbalancerede klassiske engelske Pale Ale. Derfor kan aromaerne i en American Pale Ale minde om aromaerne i en India Pale Ale. De parfumerede aromaer, som primært stammer fra humlen, er som regel eksotiske frugter, blomster, citrus, grapefrugt eller harpiks. Som ledsager til mad går American Pale Ale godt til både frikadeller, stegt flæsk, tunsteak, fajita og sågar også til en del af det asiatiske køkken, hvor den blandt andet kan nydes til dumplings.

Den ravgyldne all-rounder
Pale Ale er altså en alsidig øltype, der gennem årerne er blevet udviklet i mange forskellige retninger. Fælles for alle Pale Ales er det ravgyldne ydre, og at øllen er overgæret, hvilket betyder, at gæren stiger op til overfladen under gæringen og danner et tykt gærlag. Gæren har tendens til at efterlade restsukre i øllet, som gør det mere fyldigt og sødligt.

FAKTABOKS:

    • Oprindelse: England
    • Alkoholprocent: 4,5 – 6,0 %
    • Gæring: Overgæret
    • Serveringstemperatur: 7-10 grader celsius
    • Farve: Ofte ravgylden
    • Skum: Hvidt til cremefarvet med lang holdbarhed
    • Smag:
      • Sødme: Varierer fra mild til mere markant
      • Bitterhed: Varierer fra let til kraftig
      • Frugtig
    • Duft:
      • Frugt
      • Humle
      • Hyldeblomst
      • Karamel
      • Honning
      • Nødder