Lys Belgisk Ale

Månedens Øl i marts er Lys Belgisk Ale, som er brygget på lyse malte og lyse typer af råfrugt – eksempelvis majs og ris. Hovedkategorien Lys Ale kan overordnet set deles i to traditioner. Den ene tradition er den britiske, hvor gæringsaromaen er afdæmpet, mens den anden tradition er den belgiske, hvor humlearomaen er afdæmpet. Det er den humle-milde udgave, der er Månedens Øl her i marts.

 

Karakteristisk for Lys Belgisk Ale er naturligvis farven, der varierer fra lys til gylden. Derudover er den lyse overgærede øl som regel også præget af en frugtig og krydret smag. Øllet er rigt på kulsyre og har masser af skum.

Blonde

Blonde er en arketypisk og populær Lys Belgisk Ale med en høj alkoholprocent, markant sødme, mild bitterhed og en frugtig samt krydret smag. På fransk og flamsk betyder navnet Blonde ‘lys’. Øltypen, som vi kender den i dag, kom for alvor frem på markedet i 1950’erne, hvor de belgiske bryggerier forsøgte at skabe en konkurrent til den populære Pilsner ved at tilnærme sig udseende og smag. Blonde er dog en langt mere kompleks øl end Pilsneren. Den lyse ale er velegnet til og i braiserede retter med eksempelvis kylling, svin og kanin.

Saison

Saison er en forfriskende traditionel landøl, der stammer fra det sydlige Belgien. Den lyse ale brygges i stigende grad rundt om i verden, hvor den også er kendt som Farmhouse Ale. Oprindeligt blev den brygget på mindre bondegårds-bryggerier i den fransktalende del af Belgien, Vallonien, hvor den havde til formål at slukke tørsten hos høstarbejderne. Saison øl kaldes også for Biére de Garde, som betyder ‘øl der kan gemmes’, hvilket henviser til, at øllet traditionelt set blev brygget i foråret, så det var drikkeklart i efteråret. Aromaen er frugtig og med noter af jordbund, kælder og peber. Den særlige smag og duft udvikles under gæringen gennem den kemiske forbindelse, der opstår, når syre reagerer på alkohol. Saison er anbefalelsesværdigt til fisk og skaldyrsretter som hummer og blåmuslinger. Øllet er dog også velegnet at nyde til charcuterie, modnede franske oste og smagsrige pateer.

Tripel

Tripel er den belgiske betegnelse for en stærk Lys Ale, som typisk har en høj alkoholprocent. Navnet er opstået, da man traditionelt set brygger øllet med tre gange så meget malt end normalt. Blandt de kendte Tripel øl findes blandt andet Westmalle Tripel, som er en Trappistøl brygget af Trappistmunke. Brygningen af denne og andre Trappistøl anvendes til at finansiere vedligeholdelsen af Trappistmunkenes klostre. Tripel bliver naturligvis også brygget uden for klostrene, men disse må ikke kaldes Trappistøl.

Stærk Gylden Ale

Stærk Gylden Ale beskrives som en ulv i fåreklæder. Bag det lyse og pilsner-agtige udseende gemmer der sig nemlig en stærk øl med høj alkoholprocent. Blandt de mest kendte inden for kategorien, finder vi Duvel fra bryggeriet Duvel Moortgat i Belgien. Familiebryggeriet blev grundlagt af Jan-Leonard Moortgat i 1871, og hans to sønner hjalp ham med at drive bryggeriet. Under 1. verdenskrig blev forbindelsen mellem Belgien og Storbritannien styrket, og Moortgats ene søn var i den forbindelse blevet begejstret for de britiske ales. Han besluttede derfor at brygge en øl med inspiration fra disse. Han rejste til Storbritannien og kom hjem med en særlig gær fra Skotland, som blev brugt til at brygge Moortgats første Stærk Gylden Ale. Den blev døbt Victory Ale med reference til slutningen på 1. verdenskrig. Til en ølsmagning var der dog en sko-skrædder, som begejstret råbte “Dit es een echte duivel”, som på dansk betyder “Det her er en rigtig djævel”. Navnet holdt ved, hvorfor deres stærke gyldne ale i dag kaldes for en Duvel (Djævel). I 1960’erne blev der tilmed udviklet et ølglas til øllet, som kaldes The Tulip. Duvel er kun en blandt mange Stærk Gylden Belgisk Ale, hvis smag som regel er maltet, frugtig og med krydrede noter.

Generel profil

Oprindelse: Belgien

Gæring: Overgæret

Smag og duft:

  • Frugtig og krydret
  • Maltet og sød
  • Mildt humlet

Farve: lys til gylden

Skum: Hvid til cremet

Alkoholprocent: ca. 5-11%