Månedens Øl i juli– Pilsner

Månedens Øl i juli er Pilsner – en lys lagerøl brygget på lys pilsnermalt. Øllet har en gylden farve og en fyldig, stabil og cremet skumkrone. Smagen er ren, frisk, diskret og med en mild maltsødme samt bitterhed fra de klassiske tyske og tjekkiske bitter- og aromahumler, der som regel anvendes til at brygge øllet. Derudover brygges øllet også på blødt vand, hvilket vil sige, at der kun er få opløste salte i vandet.

Glass of light beer on the wooden table.

Pilsneren fra Pilsen

Øltypen blev udviklet tilbage i 1842, da den tyske brygmester Josef Groll bryggede den første Pilsner i byen Pilsen (Plzeň) i Tjekkiet. Øltypen blev opkaldt efter den tjekkiske by – mere specifikt kaldte Groll sin øl for Pilsner Urquell. Det var den hidtil lyseste og mest klare øl, og den blev efterfølgende inspirationskilde inden for brygningen af undergærede øl. Pilsneren blev en stor succes i Tjekkiet og bredte sig hurtigt til resten af Europa – og er i dag at finde verden over.

Den mest udbredte øltype

Eftersom Josef Groll var tysker, er der mange der hævder, at Pilsneren ligeså vel er af tysk oprindelse, som den er af tjekkisk oprindelse. Derfor defineres både de tyske og tjekkiske pilsnerøl som de oprindelige. De er karakteriseret af en noget større fylde og mere markant bitterhed, end man oplever i nyere pilsnertyper. Den tjekkiske udgave er også præget af en mere rund og sød smag. Med inspiration fra den første Pilsner bryggede Tuborg tilbage i 1880 den første danske pilsnerøl – Grøn Tuborg. I dag er Pilsner den mest udbredte øltype, og den de danske bryggerier sælger mest af. Alkoholprocenten i en almindelig pilsner ligger som regel på 4- 5%.

Stærk pilsner

Øltypen findes dog også i en stærkere udgave, kaldet Stærk Pilsner, hvor smagen og bitterheden er kraftigere. Denne udgave af øltypen er tilmed mere fyldig og har en let vinøs karakter.  Alkoholprocenten i en Stærk Pilsner er 5-8%.

Gastronomi

Pilsner er en god all-round øl, men er især anbefalelsesværdig til det traditionelle nordiske og centraleuropæiske køkken. Særligt til det klassiske danske frokostbord og danske simreretter serveret med surt og sødt. Den milde smag gør dog også, at øllet går godt i spænd med pastaretter og pizza. Pilsneren kan også bruges i bagværk, fiskeretter og lette supper. Her erstattes vand med øl, hvilket tilfører retten en kornsmag, let bitterhed og sødme, og det fremhæver rettens nuancer.

Profil:

Oprindelse: Tjekkiet/Tyskland.

Smag: Mild, let drikkelig og med en mild maltsødme og bitterhed.

Skum: Hvidt-cremet og fyldigt.

Alkoholprocent: 4-8%