Påskebryg

Månedens Øl i april er Påskebryg – en højtidsøl som bryggerierne sender på markedet i forbindelse med påsken. Påskebryg udgør ikke en øltype for sig, men sæsonøllet har stadig en række karakteristika, som år efter år har gjort det populært at nyde i tiden omkring påske.

Fra fastetid til festmåltid

Påskebryg har rødder i Salvator-øllen, som tilbage i 1700-tallet blev brygget i de sydtyske klostre af Paulaner-Munkene. Munkene bryggede øllen til fastetiden, hvor de i hele 40 dage kun måtte indtage flydende kost. Derfor var Salvator-øllen en særlig stærk og næringsrig øl af typen Bock. I 1880’erne fik Paulaner-munkene lov til at sælge øllet til den almindelige befolkning. Salvator-øllet blev hurtigt udbredt og omkring århundredeskiftet fandt øllet vej til Danmark. I 1905 kom Carlsbergs første påskebryg på markedet, efterfulgt af Tuborgs Påskebryg i 1906. I dag har stort set alle danske bryggerier en påskebryg i deres sortiment, som danskerne hvert år får fornøjelsen af, når påsken står for døren og højtiden fejres.

Påskebryg i mange udgaver

Den klassiske påskebryg er, ligesom Salvator-øllet, en fyldig øl med en høj alkoholprocent og en udpræget maltkarakter. Traditionelt set var de danske påskeøl mørkere og mere komplekse i smagen, men i dag er de fleste påskebryg brygget på lys malt, som giver øllet en lys til ravgylden farve. En del bryggerier brygger fortsat deres påskebryg som en Bock, men mange af bryggerierne har gennem årene også eksperimenteret med nye smage, øltyper og en lavere alkoholprocent. Kreativiteten har resulteret i, at påskebryg nu findes i mange forskellige udgaver – tilmed i lav-alkohol udgaver, hvor alkoholindholdet er under 3%.

P-dag

Dagen hvor Påskebryggen bliver frigivet kaldes P-dag, og denne tradition stammer helt tilbage fra 1952. Traditionen døde dog ud, men blev genoplivet i 2013. Derfor kender de fleste nok bedre til J-dag, hvor julebryggen frigives. Det var dog først i 1990, at den første J-dag blev afholdt, men nu er det en tilbagevendende begivenhed i november. Påskebryggen blev dengang frigivet tidligt på dagen, og dagen blev derfor en festdag blandt de unge, som droppede undervisningen for i stedet at drikke påsken ind. Derfor blev frigivelses-tidspunktet for påskebryggen og julebryggen ændret til kl. 20.59.