Få inspiration til nye ølsnacks

Chips og saltstænger er gode til øl. Men hvad med at prøve noget helt andet, næste gang I nyder en øl. Det Danske Ølakademi præsenterer nye typer ølsnacks som inspiration.

 

Blinis med stenbidderrogn

Blinis_stenbidder190x190Pilsner og fingerrogn er en nem og lækker ølsnack. Det mener i hvert fald de to øl&mad-entusiaster som ølakademiet har sat stævne, for at tale om ølsnacks.

”Det her må være den absolut nemmeste sommersnack – og samtidig med et pift af glamour”, kommenterer Lars Dietrichsen fra Gourmetbryggeriet til stenbiderrogn og fortsætter,

”Stenbiderrogn på et stykke ristet brød eller sådan en blinis, det er nemt. Og så toppe med purløg, en klat cremefraiche og hakkede rødløg – det bliver da ikke mere simpelt.”

”Nemlig” indskyder Kasper Larsen fra Nørrebro Bryghus, ”og for at blive i det fuldstændig overkommelige, så synes jeg, at man med stor succes kan servere en helt almindelig dansk pilsner til. Vi har nogle af verdens bedste pilsnere i Danmark, og smagsmæssigt passer øllet perfekt til stenbiderrogn.

“Pilsneren er en undergæret øltype, med et lyst og rent smagsbillede – herefter en moderat smag af humle. Pilsneren er oftest livlig i munden og har et flot hvidt skum. Det er alt for sjældent, at vi dufter til vores pilsnere. Vi er jo vant til at kyle dem i svælget uden at smage, eller dufte rigtigt efter. Men dufter man til øllet, kan man opleve en frugtagtig duft, der er perfekt i kemien med smagen fra rogn, cremefraiche og løg. Jeg ville servere øllet og rognen stående som en perfekt velkomst på terrassen.”

Blinis:
2 dl mælk
10 g gær
60 g hvedemel
60 g boghvedemel
1 æg
1/2 tsk. salt
2 spsk. fløde
smør til bagning

Tilbehør:
50 g stenbiderrogn
150 g cremefraiche
1 rødløg

Gæren røres ud i lidt af den lune mælk. Begge melsorter, æggeblomme, salt og resten af mælken tilsættes og piskes sammen til en jævn blanding. Hæv dejen et par timer. Æggehviden piskes stiv. Fløden blandes i dejen, den stiftpiskede æggehvide vendes forsigtigt i, og blinierne bages på begge sider i smør på blinispande. Anrettes med cremefraiche, der er pisket op, så den kan formes som æg, rogn og hakket rødløg.

 

Blonde med jordbær og mascarponecreme

jordbar190x190Ølakademiet har talt med de to bedste Øl&mad-kokke i Danmark og spurgt, hvad man spise til sin blondeøl om sommeren.

”Når sommeren kommer, springer studenterne ud, og så ser man, at der er tonsvis af billig sødet mousserende vin, som udgør det for ”rigtig” champagne. Hvorfor ikke i stedet servere en Blonde-øl?” spørger Lars Dietrichsen fra GourmetBryggeriet og svarer;

”Den er mindst ligeså mousserende til de søde jordbær, som man tit serverer til sådan nogle studentergilder – faktisk synes jeg denne konstellation er mange gange bedre”, siger Lars.
Kasper er enig i valget af blondinen. Blonde-øllet stammer oprindeligt fra Belgien, men de danske bryggerier er blevet rigtig gode til at fremstille den herhjemme. Den er klar og gylden og har et tæt hvidt skum. Smagene giver indtryk af vanilje og frugtnuancer. F.eks. abrikoser, banan og æbler. Alt i alt en flot frisk øl, som i sin smag og udtryk sagtens kan afløse champagnen.
Server blonden med danske jordbær og mascarponecreme.

Mascarponecreme:
0,5 liter yoghurt naturel
125 gr. mascarpone (italiensk ost)
1 1/4 piskefløde
2 æggeblommer
50 spsk. sukker
kornene fra 1 stang vanilje
citronsaft

Fremgangsmåde
Lad yoghurten dryppe af i et klæde natten over. Stød sukkeret med vaniljekornet. Pisk æggeblommerne hvide og luftige under gradvis tilsætning af sukkeret. Pisk fløden halvstiv. Rør 125 g drænet yoghurt og mascarponen i æggeblommerne. Smag til med citronsaft. Vend forsigtigt fløden i. Hæld cremen i en skål og stil køligt til serveringen.

God fornøjelse.

 

Grillede rejer i marinade

Rejer190x190Hvedeøl og skaldyr er sagen, mener de to af de bedste Øl&mad-kokke i Danmark. Ølakademiet har sat dem stævne for at tale om sommerens mad.

Ølambassadøren Kasper Larsen fra Nørrebro Bryghus smiler. ”Hvis jeg siger: Blomster, grønt græs, halm, nellike, ingefær, koriander og frugt…?”

”Så siger jeg helt klart, at du skal spise skaldyr til den hvedeøl”, indskyder Lars Dietrichsen fra Gourmetbryggeriet

”Hvedeøllet er jo en opfindelse syd for grænsen, men danskerne har heldigvis lært at sætte pris på denne friske øl. Jeg tror, de fleste efterhånden er blevet fortalt, at hvedeøl er fantastisk at dampe f.eks muslinger og skaldyr i. Men de danske bryggerier er efterhånden blevet så gode til at brygge hvedeøl, at det næsten er synd, ikke at drikke dem til maden i stedet. Om sommeren bruger vi jo en hver lejlighed til at tænde op i grillen – så står den på bøffer og knækpølser. Man står ofte og tripper og venter på, at grillen bliver rigtig varm, men rent faktisk kunne man bruge ventetiden til at grille nogle kæmperejer, for temperaturen er helt perfekt. Det er vigtigt, at man ikke griller rejerne så de bliver tørre, de skal stadig bevare deres friskhed – og hertil en hvedeøl med friske citrustoner og flødeagtigt hvidt skum.”

Marinade laves sådan her:
2 spsk. olivenolie
1/2 dl hakket persille
2 fed knust hvidløg
1/2 tsk. salt
1/2 tsk. peber
Røres sammen i en skål.

300 g store upillede rejer

Fremgangsmåde:
Sæt rejer med skal, på pinde og grill dem ca. 2 min. på hver side. Hæld marinaden over de varme rejer og server straks.

 

Pandekager og chokolade som ølsnack

Pande_choko190x190Når det er mørkt udenfor og vi skal hygge i sofaen, tyr en del af os til chokolade og andre indendørs godter. Men hvilken øl drikker man til sit chokolade og hygge-forbrug?

Hvad enten vi vil indrømme det eller ej, så er chokolade noget dejligt fedtet stads, der kræver modspil. Munden trænger til et lille skyl, når man først har smurt chokoladen godt rundt i munden, derfor er de stærkere øl rigtig gode. Alkoholen skyller den ”fede” smag ud og renser munden, så man er klar til et nyt stykke chokolade. Øllet skal desuden være lidt sødligt, for at lægge sig op ad den allerede valgte søde linje. Porter, stout og de mørke julebryg er rigtig gode til chokolade og andre søde og fede delikatesser.

Pandekagerne
Er man ikke så meget til chokolade, kan man få vafler og pandekager. Øl er både godt i og til pandekagen. Hælder man lidt øl i pandekagerne, giver det en god fyldig smag pga. malten. Desuden – alt efter hvilken type man vælger – giver øllet også lidt sødme. Til pandekager, der er søde og lidt fedtede i smagen er øl godt, da det renser munden og bidrager til den fyldige smag.

Opskrift på pandekager
8 dl sødmælk
1 dl øl
6 stk æg
75 g sukker
1 stk skrabet fra en vanillestang
1 stk lime, revet skræl fra lime eller citron
250 g hvedemel

Fremgangsmåde
Mælk, øl, æg, sukker, lidt salt samt vanille og reven skræl piskes sammen, heri drysses melet under piskning.
Dejen skal være helt glat. Bages på panden i smør.
Serveres med syltetøj, evt. vanillesukker og en god øl til.

God fornøjelse

Opskriften på pandekagerne er fundet på ologmad.dk

 

Solæg passer fantastisk til øl

solag190x190Chips og saltstænger er gode til øl. Men hvad med at prøve noget helt andet, næste gang I nyder en øl. Det Danske Ølakademi præsenterer ti nye typer ølsnacks som inspiration.

Vi elsker chips og saltstænger til øl, men i længden kan det blive kedeligt at servere det samme. Ølakademiet fornyer og udvider derfor ølsnacken med nye og spændende godbidder. I de næste ti nyhedsbreve præsenterer vi ti nye typer ølsnacks, der er nemme at servere til festen.

Solæg – den salte ølsnack
Denne gang tager vi fat i solæg, der er en sønderjysk egnsret. Man mener, at det pudsige navn kommer af det tyske ”Solei”. ’Sol’ er et gammelt tysk udtryk for salt og ’ei’ betyder æg.

Lette pilsnertyper til denne ølsnack
Solæg er en saltet spise, der både er syrlig og stærk. Derfor råber retten ligefrem på noget forfriskende og læskende, som øl. Til solæg anbefaler vi de lidt lettere øl, da retten i sig selv er kraftig og har mange smagsindtryk. En let og frisk pilsner er ideel til denne ølsnack.

OPSKRIFT PÅ SOLÆG
Det antal æg man har tænkt sig at bruge
Salt
Olie
Eddike
Sennep
Tabasco
Æggene koges i ca. 20 min. Herefter kommes æggene kommes i koldt vand og skallerne stødes let, så de revner. Derved trækker salten fra saltlagen ind i ægget. Bryder man sig ikke bryder om kraftigt saltede æg, kan man undlade at støde æggeskallen.

Nu lægges æggene i en saltlage, der består af 3 spsk. salt pr. liter vand. Skifter man lagen dagligt, kan æggene holde sig op til 4 uger. Æggene kan spises fra dagen efter.

Servering af solæg
Den lange kogning og saltlagen giver æggeblommen en karakteristisk gråblå farve, der er typisk for solæg. Ægget pilles og skæres igennem på den lange led. Blommen løftes forsigtigt op, så den holder sin form. Derefter kommes en klat sennep, olie, eddike og tabasco i blommehullet. Blommen lægges på plads med rundingen opad. De halve æg spises med fingrene, som en godbid i én mundfuld.

Der er forskellige meninger om, hvilket fyld man lægger i sit æg, men måden skal spises på, er ikke til diskussion.

God fornøjelse.