Syv hovedølkategorier

Lys Lager

Lys lagerøl er undergæret og brygget helt eller delvist på lyse malte og lyse typer råfrugt. Man skelner imellem tre hovedgrupper inden for lyse lagerøl: De tjekkiske og tyske typer med stor karakterfuldhed; de moderate typer fra de øvrige europæiske lande; og de mildeste typer fra de internationale markeder.

Underkategorier:

  • Pilsner (Pale Lager / Lite / Malt Liquors/ Helles / Dortmunder / Svetly Lezak)
  • Wiener (Classic / Granat / Amber Lager / Californian Common / Märzen / Festbier)

Mørk Lager

Mørk lagerøl er undergæret og brygget på mørke basismalte, specialmalte og visse typer råfrugt. De første undergærede øl var alle mørke, fordi man før 1830’erne endnu ikke var i stand til at masseproducere lyse malte. Mørke lagerøl er især udbredt i Skandinavien, Tyskland, Østrig, Tjekkiet og USA.

Underkategorier:

Münchener (Hvidtøl / Lagerøl / Dunkel / Schwarzbier / Bock / Doppelbock

Lys Ale

Lys Ale er overgæret og brygget på lyse malte og lyse typer råfrugt. Lys Ale deler man generelt op i en britisk og belgisk tradition, hvor førstnævnte er afdæmpet i gæringsaromaen og sidstnævnte er afdæmpet på humlearomaen. De mest velhumlede lyse ales har deres egen kategori, IPA.

Underkategorier:

  • Belgisk Pale Ale / Blond / Blonde / Tripel / Saison / Biere de garde / Stærk Gylden / Ordinary Bitter / Best Bitter / Pale Ale / Golden Ale / American Pale Ale / APA / Amber Ale / Barley Wine
  • Saison (multi-strenget) / Farmhouse / American Sour Ale, Kettle-sour Ale

IPA

IPA er overgæret, brygget på lyse malte og lyse typer råfrugt og dertil rigelige mængder humle. IPA har rødder i britiske eksportøl i det 19. århundrede, men fortolkes i dag primært i de amerikanske udgaver, der benytter mere humle, nyere aromahumlesorter og teknikker til maksimering af humlearomaen.

Underkategorier:

  • Session IPA / New England IPA / Westcoast IPA / Double IPA / Imperial IPA / Imperial Double IPA

Mørk Ale

Mørk Ale er overgæret og brygget på mørke basismalte, specialmalte og ofte råfrugt. Man kan ligesom med Lys Ale opdele i en britisk og belgisk tradition, hvor førstnævnte er mere tung på malt, men sidstnævnte er mere frugtig og karamelliseret. Amerikansk Mørk Ale har i tillæg stærke humleprofiler.

Underkategorier:

  • Dubbel / Brune / Ambrée / Quadrupel / Dark Mild Ale / Brown Ale / Barley Wine / Winterwarmers / Burton Ale / Dark Ale / Brown Ale / Black IPA / Our Bruin / Flamsk Rød

Hvedeøl

Hvedeøl er overgæret og brygget med et varierende indhold af hvede. Hvedeøl opdeles generelt i en tysk og en belgisk tradition, hvor førstnævnte er brygget efter Reinheitsgebot og altså kun på malt, mens den belgiske er kendt for råfrugt såvel som krydderier. Inden for hvedeøl findes flere deciderede syrlige øl.

Underkategorier:

  • Witbier / Blanch / Weissbier / Weizenbier / Dunkel Weissbier / Weizenbock
  • Lambic Faro / Lambic Kriek / Frambois / Lambic Geueze / Leipziger Gose / Berliner Weisse

Porter/Stout

Porter og Stout er generelt karakteriseret ved deres sorte farve og tunge maltfylde. Porteren stammer oprindeligt fra England. Betegnelsen Stout har generelt været anvendt om de mest drøje portere. I dag findes portere både i overgærede og undergærede varianter, sidstnævnte kendt som Baltisk Porter.

Underkategorier:

Porteris / Imperial Stout / Sweet Stout / Oatmeal Stout / Coffee Stout / Chocolate Stout / Dry Stout / Foreign Extra Stout / Imperial Russian Stout